Štefec: Možná bych věřil manipulacím, kdyby to bylo 55/45, ale 80/20?

politika

Malý doplněk k diskusi o tom, kdo a jak zmanipuloval v Bělorusku volby, píše Jaroslav Štefec na svém facebooku.

Štefec: Možná bych věřil manipulacím, kdyby to bylo 55/45, ale 80/20?
Jaroslav Štefec
19. srpna 2020 - 06:20

Možná bych věřil manipulacím, kdyby to bylo 55/45, nebo aspoň 60/40. Ale 80/20 se prakticky nedá zmanipulovat, a to ani při nepřítomnosti zahraničních komisařů. A tvrzení Lukašenkovy protikandidátky Tichanovské, která těsně před záhadným útěkem do Litvy prohlásila, že 80 ku 20 vlastně zvítězila ona, je už úplně postavené na hlavu.

Bělorusové nejsou Ukrajinci. Jsou kompaktní národ, žijí si poměrně slušně, mají levnou ropu a plyn z Ruska, spotřební zboží ze západu, vodu a potraviny svoje, stejně jako půdu a průmysl, platy slušné, ceny základních potravin, benzínu, bydlení, vody, dopravy a zdravotní péče násobně nižší než Češi, o osvobozených Ukrajincích ani nemluvě, platy slušné ... Nevidím nejmenší důvod, proč by většina Bělorusů nevolila Lukašenka, který dokázal v 90. letech zastavit inflaci ve výši 2000% a postavit stát na nohy. Že později zblbl a snaží se z Běloruska udělat dědičné císařství, to je druhá věc.


Lukašenko nikdy nepochopil, že lavírování mezi Ruskem a Západem je jako snažit se v noci bez kompasu proplout mezi Scillou a Charydbou. Nepochopil, že tím ničeho nedosáhne, a to ani s čínským žolíkem v rukávu. Přesto mu obyčejní Bělorusové mají být za co vděční. A také jsou, bez ohledu na korupci, svévoli úředníků a aroganci mocných.

(rp,prvnizpravy.cz, fb, foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?