Zbořil: Naši experti by si měli koupit mapu světa, kde je i Rusko!

politika

<< VIDEO >> Na mě to dělá dojem, že existuje jakési embargo na zprávy z Ruska, že se nedozvídáme o kultuře a o sportovních událostech, není tak důležité, ale my už ani nevíme jak je skutečně rozsáhlá diplomatická aktivita Ruska, říká Zdeněk Zbořil.

Zbořil: Naši experti by si měli koupit mapu světa, kde je i Rusko!
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
26. října 2019 - 03:20

V poslední době můžeme pozorovat zvýšenou aktivitu ruské diplomacie, alespoň ti, kteří se zajímají o dění v zahraničí, neboť naše veřejnoprávní a mainstreamová média jsou na zprávy o Rusku skoupí, asi se bojí, aby nebyla označena jako proruské médium…

A co vy na to pane Zbořile?

„Musím říct, že jsem se nechal také ukolébat zprávou pana plukovníka Koudelky, který nám oznámil, že jeho služba rozmetala síť ruských agentů na území ČR a byla to vlastně jediná zpráva, která souvisela kromě klasického nadávání potenciálním ruským agentům  českými novináři, tak to byla jediná zpráva, která nám něco říkala o Ruské federaci. Ono to na mě dělá dojem, že existuje jakési embargo na zprávy z Ruska, že se nedozvídáme o kultuře a o sportovních událostech, není tak důležité, ale je důležité, že my už ani nevíme jak je skutečně rozsáhlá diplomatická aktivita a nebo zahraničněpolitická aktivita Ruské federace,“ upozorňuje v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz Zdeněk Zbořil.

Z poslední doby: Vladimir Putin vykonal cestu po arabských zemích, Rusko alias Putin dohodnul klid zbraní v severní Sýrii a nyní bylo na summitu Rusko-Afrika v Soči 43 hlav států z Afriky…

„To není tak, že se Vladimir Putin sebere a jede někam s aktovkou, cesty připravit není tak jednoduché, na tom se pracuje dlouhou dobu, ty cesty nejsou výlety. A česká média nehledají klíč těchto jednání, my vlastně nevíme jaká ta ruská politika v těchto zemích je. Jenom si připomeňme jednání 23.-24.10. v Soči, kde byly desítky afrických představitelů a my se nedozvíme  o čem se tam jednalo.

Když si dáme dohromady tato jednání, s jednáním v arabských státech a přítomnosti ruských sil v Sýrii a připočteme tradičního řekněme i nepřítele a partnera v mezinárodní politice, kterým je pro Rusko Turecko, tak to přece zasluhuje pozornost. Všimněme si, že v poslední době se vedou důležitá jednání ne v Moskvě, ale v Soči, to je taková „hloubková obrana“, tak jako za 2.světové války nebo za tažení Napoleona do Ruska, je to taková symbolika a zdá se mi, že něco podobného probíhá, že o tom nejsme informováni.


Jestliže se Ruská federace rozhodla pro takový rychlý vývoj zbraní, tak se to zřejmě nebude odehrávat v evropské části, ale někde trošku dál, možná i daleko od Moskvy. Takže naše zahraniční politika by se možná mohla zbavit těch zastaralých argumentů Jense Stoltenberga a mohli by si naši výkonní experti koupit alespoň mapu Ruska a nebo si koupit takovou mapu světa, kde je Rusko středem světa a ne Paříž nebo Berlín,“ komentuje Zdeněk Zbořil.

Podrobnější analýzu si můžete poslechnout v následujícím rozhovoru Zdeňka Zbořila pro Prvnizpravy.cz.


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?