Zbořil: Není jenom Rusko a USA, ale další hráč, na kterého zapomínáme

politika

<< VIDEO >> Je tady velký hráč, kterého sice česká zahraniční politika znevažuje nebo ho nepovažuje za důležitého, který je ale reprezentantem, jak tomu někdo říká,  továrny světa, řekl Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Zbořil: Není jenom Rusko a USA, ale další hráč, na kterého zapomínáme
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
6. listopadu 2021 - 03:20

V poslední době se objevily  zprávy o tom. že i když to navenek tak nevypadá,   probíhají  tajná vyjednávání mezi Moskvou a Washingtonem.  Moskvu navštěvují přední američtí diplomaté a v Americe to obhospodařuje nejspíše stálý ruský velvyslanec při OSN a na velvyslanectví USA ruský velvyslanec.

Co nám tomu můžete říct pane Zbořile, co se chystá?

„No,  je to zvláštní situace,  protože  setkání hlav obou zemí  po zhruba šesti měsících má pokračovat na nejvyšší úrovni a tak se dá předpokládat, že samozřejmě mezi Moskvou a Washingtonem pendlují nějací vysocí diplomaté a nebo lidé. kteří dávají tvar vzájemným vztahům mezi Ruskou federací a Spojenými Státy. A zároveň ale také cestuji,  nebo se pohybují na stejné úrovni,  vojenští činitelé. Jedni se snaží jednat s někým v Ruské federaci, případně na Ukrajině, ale jiný americký generál vyrazil před několika týdny také do Číny. To znamená, že něco se děje a téměř nikdo neví co. Lidé se domnívají, že ta nadcházející předpokládaná schůzka amerického a ruského prezidenta bude důležitá a my víme,  že ta schůzka bude jenom tak důležitá, jak dopadnou předběžné rozhovory. To ostatní,  zda se setkají před koncem roku nebo,  na Vánoce,  to je vlastně jenom záležitostí řekněme ilustrativní, ornamentální nebo reprezentativní.

Materiály, o kterých se bude jednat, na kterých se shodnou anebo na kterých nebo kvůli kterým se rozejdou musí být už zpracované, protože ta vysoká úroveň  „tajných“  vyjednávačů a prázdná slova, která okolo nich jsou vypouštěna do mediálního prostoru, jsou také nic neříkající.  Když někdo řekne, že se budou prezidenti zabývat kybernetickou bezpečností a nebo klimatologickými změnami, to je jako kdyby nám ti státníci řekli: Do toho vám nic není o čem my se budeme bavit,  to je  agenda, která je jenom mezi námi. Problém je ale samozřejmě důležité sledovati na té reprezentativní úrovni, protože svět se propadá do jakéhosi nového chaosu.  Někdo mluví o resetu světové politiky v téměř vesmírných rozměrech a vykládá si to po svém. Někdo za tím vidí nějakou Gorbačovovu perestrojku v interpretaci někoho jiného,“ uvedl v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz Zdeněk Zbořil.

Ale není jenom Rusko a USA, zapomínáme na Čínu…

„A pak je tady velký hráč, kterého sice česká zahraniční politika znevažuje nebo ho nepovažuje za důležitého, který je ale reprezentantem, jak tomu někdo říká, továrny světa, kde se proměňují ekonomické vztahy a kde se neuvěřitelným tempem zvětšuje objem zahraničního exportu a  svět se snaží na to nějak reagovat. Kromě jediné výjimky, kterou jsem zatím zaznamenal, a to je Česká republika. Do Číny se nejenom nejezdí, nejenom se s ní nebavíme, ale dokonce děláme jako kdybychom byli jejich nepřátelé, jako kdyby nám nezáleželo na tom,  že s Čínskou lidovou republikou ještě udržujeme diplomatické vztahy.

Doufejme, že to dopadne dobře a že nový ministr zahraničí České republiky,  ať už to bude kdokoliv a reprezentant jakékoliv politické strany,  se dokáže rozhlédnout i tímto směrem a že se budeme zajímat o to, zda by ta naše politika zahraniční neměl být jenom jednosměrná. To znamená směřující jen  na Západ. Protože málokdy takovou málokdy bývala a my jsme přestali přemýšlet, zda by neměla  být čtyřsměrná, protože pro Českou republiku a České království a střední Evropu vždycky byly důležité čtyři rozměry: sever, jih, východ a západ. Nemusíme příliš zdůrazňovat své postavení ve střední Evropě, ale měli bychom se připravit na to, že o nás se americký a ruský prezident asi příliš bavit nebudou. A tak bychom jim měli naslouchat nebo tomu o čem se chtějí bavit se snažit alespoň porozumět. A když už nám ta čínská továrna zmizela z dohledu, stalo by za to uvažovat třeba o korejské ekonomice.  Nebude to jednoduché, ale snad ji ještě zahlédneme a neztratíme z dohledu,“ upozornil Zdeněk Zbořil.

Podrobnější analýzu si můžete poslechnout v následujícím rozhovoru Zdeňka Zbořila pro Prvnizpravy.cz.



(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 17%
transparent.gif transparent.gif
Ne 66%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif