Afričtí migranti se radikalizují, určují si sami místo přistání v Evropě

zprávy

Vincent Cochetel, vedoucí evropské kanceláře uprchlické agentury OSN varuje, že migranti jsou stále radikálnější, protože nevládní neziskové organizace námořních záchranářů je vybízejí, aby prosazovali své požadavky.

Afričtí migranti se radikalizují, určují si sami místo přistání v Evropě
Ilustrační foto
23. srpna 2019 - 03:20

Desítky z nich nedávno nabídku Španělska k vylodění odmítly přijmout. Pro ně bylo přijatelné pouze jedno místo přistání a jmenovalo se Itálie.

Španělsko africkým migrantům na lodi Open Arms nabídlo Mallorcu jako alternativu, která byla migranty odmítnuta s odkazem na špatnou mentální situaci „zachráněných“. Nakonec jejich vydírací taktika slavila úspěch - všem 83 nelegálním přistěhovalcům z Afriky bylo povoleno vystoupit na italský ostrov Lampedusa. Nyní se například Německo už může těšit na „zoufalé“ a „sebevražedné“ africké nováčky. „Průvodci“ z Německa, Španělska, Francie, Lucemburska a Portugalska jsou na cestě na Lampedusu, aby na místě zaregistrovali Afričany a pomohli jim cestovat dál.

Vincent Cochetel vidí celý scénář kriticky: Záchranáři z Open Arms odmítl španělskou nabídku bezpečného útočiště, přestože Cochetel  chápe obtížnost situace na palubě, je velmi znepokojen stále radikálnějšími požadavky a nadějemi některých migrantů a uprchlíků z Libye a sousedních zemí.

Podobně se vyjádřil Charlie Yaxley, odpovědný mluvčí OSN pro Afriku, středomořské státy a Libyi. Zaznamenává rostoucí trend mezi migranty, že oni sami chtějí určit, kde požádají o azyl, řekl Yaxley Euronews.


„Lidé uprchlí z konfliktu ve východoevropských a západoafrických zemích obvykle žádají o azyl v sousedních zemích. Azylový systém, který existuje podle Úmluvy o právním postavení uprchlíků z roku 1951, vyžaduje, aby platil v zemi, kde se nacházejí. Žadatelé o azyl nemají na výběr kde  požádatjí o azyl, “upřesnil.

Osoba by měla požádat o azyl v oblasti, ve které se nachází. „Nemohou pozdržet svou žádost o azyl a doufat, že jinde dostanou lepší  podmínky,“ řekl Yaxley.

Poté, co italské úřady na Lampeduse po zakotvení plavidla zabavily „Open Arms“, další loď „Ocean Viking“ nyní hledá „bezpečné útočiště“ pro 356 nelegálních afrických přistěhovalců. Loď, kterou provozuje francouzská charitativní organizace SOS Mediterranee a Lékaři bez hranic (MSF), drží pevně svou pozici mezi Maltou a Lampedusou již 10 dnů. Doposud neexistuje „žádná odpověď“ z Itálie a „spíše negativní“ z Malty, řekl Frederic Penard, šéf SOS Mediterranee.

Další potíže čekají na nepřiměřené „spasitele“ „Open Arms“ v jejich domovské zemi. Místopředseda španělské vlády Carmen Calvo řekl španělskému rozhlasu: „Open Arms nemají povolení k zachraňování.“ V dubnu dostala loď povolení opustit Barcelonu a měla tři měsíce na odeslání humanitární pomoci Řecku.

Lodi bylo zakázáno odjet k libyjskému pobřeží a hledat nafukovací čluny s Afričany. Podle dokumentu generálního ředitelství španělského obchodního námořnictva hrozí za porušení tohoto zákazu pokuta až 901.000 euro.

(rp,prvnizpravy.cz,journalist,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?