Allan Lichtman předpovídá: Zvítězí Biden

zprávy

Židovský profesor, který předpověděl správně všechny vítěze voleb od roku 1984, předpovídá, že zvítězí Joe Biden .

Allan Lichtman předpovídá: Zvítězí Biden
Allan Lichtman, profesor Americké univerzity
3. listopadu 2020 - 03:20

„Není rozhodující kampaň, ale kdo získá většinu z 13 klíčů,“ vysvětlil profesor Americké univerzity Allan Lichtman.

Profesor Americké univerzity Allan Lichtman v rozhovoru pro Fox News vysvětlil svou předpověď vítězství Bidena na základě jeho modelu „Klíče k Bílému domu“.

Na vývoji modelu spolupracoval s ruským matematikem a seismologem Vladimirem Keilis-Borokem, který se původně zabýval předpovídáním zemětřesení. Jde o 13 výroků (týkajících se např. stavu ekonomiky nebo zahraniční politiky), u kterých se zkoumá, zda jsou pravdivé, či nikoli. Pravdivé výroky nahrávají obhajující politické straně. Je-li jich nepravdivých šest anebo víc, zvítězí protistrana. Lichtmanovi se s pomocí „klíčů“ podařilo od roku 1984 vždy správně odhadnout výsledky amerických prezidentských voleb.

V podstatě „To je rozhodující, ne kampaň, to se počítá,“ vysvětlil Lichtman. Podle této teorie vyhraje volby kterákoli strana, která získá ve svůj prospěch šest nebo více klíčů, zatímco kampaň a komentáře během kampaně voliči odmítají jako rétoriku a rotaci kampaně.

S využitím této teorie Lichtman úspěšně předpověděl vítězství Donalda Trumpa ve volbách v roce 2016 a byl jedním z mála prognostiků, kteří tak učinili, místo aby upřednostňovali Hillary Clintonovou. Předpovědi si všimnul  Trump, který napsal Lichtmanovi poděkování na základě článku ve Washington Post.

Tentokrát ale Trumpovy vyhlídky nevypadají tak dobře.

„Nyní, když je Trump úřadujícím prezidentem, má proti sobě sedm klíčů,“ vysvětlil Lichtman pro Fox News ve srovnání se šesti klíči ve svůj prospěch v roce 2016. „Moje předpověď je, že Donald Trump se stane prvním prezidentem od doby, kdy George HW Bush v roce 1992 neobhájil znovuzvolení a Joe Biden se stane příštím prezidentem Spojených států. “

Lichtman tyto výsledky zcela připisoval událostem roku 2020. Předtím vypadaly Trumpovy vyhlídky mnohem lépe, proti němu byly jen čtyři klíče. To se však změnilo v důsledku pandemie koronaviru a z ní vyplývající ekonomické krize, stejně jako rozšířené sociální nepokoje vyvolané smrtí George Floyda v Minneapolisu.


Lichtman citoval bývalého amerického prezidenta Herberta Hoovera, který seděl v Oválné pracovně na začátku Velké hospodářské krize.

„Když jste prezidentem, získáte uznání za sluníčko a vinu za déšť,“ vysvětlil Lichtman. „A právě teď na Ameriku pěkně prší.“

Lichtman později využil sociální sítě, aby potvrdil svoji předpověď, a na Twitteru napsal: „Moje konečná předpověď založená na Klíčích k Bílému domu se nemění. Stále předpovídám, že Donald Trump se stane prvním prezidentem, který od roku 1992 ztratí znovuzvolení a že Joe Biden bude příštím prezidentem Spojených států. “

(rp,prvnizpravy.cz,jeruzalempost,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif