Americké špionážní drony stále více kopírují ruské hranice

zprávy

Americký Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk po dobu 11 hodin létal koncem minulého týdne na jihozápadních hranicích Ruska.

Americké špionážní drony stále více kopírují ruské hranice
Ilustrační foto
11. října 2018 - 03:20

RQ-4B je vůbec největší sériově vyráběný bezpilotní vojenský letoun na světě s délkou 13,5 metrů a rozpětím křídel téměř 40 metrů.

Nejnovější špionážní letadlo bylo objeveno Plane radarem, ruskou online službou pro real-time určení polohy letadel. Podle Plane radar RQ-4B vzlétl z US Air Force Base Sigonelle, 16 km jihozápadně od Catanie na Sicílii a přes Řecko, Turecko, Rumunsko doletěl na Ukrajinu, kde  provedl smyčku na východě a na jihozápadě Černého moře a pokračoval kolem západního a jižního pobřeží Krymu a pak směrem k Soči, prázdninového sídla Putina a pak se Putinova prázdninových domů, kde se RQ-4B obrátil zpět.



Americký špionážní dron letěl jen 31 km poblíž pobřeží Sevastopolu a jen ve vzdálenosti 9,77 km od ruského vzdušného prostoru!

Dálkově ovládaný stroj startovall v 7 hodin ráno moskevského času na Sicílii a krátce po deváté hodině dosáhl ukrajinského vzdušného prostoru. Přelet  přes Ukrajinu a Černé moře trval 12 hodin a špionážní  mise těsně před 22. hodinou moskevského času skončila.

V 18:29 moskevského času podle Plane Radar také prolétl l Boeing P-8A Poseidon, americký špionážní letounl v blízkosti Krymu.

Americká armáda výrazně zvýšila v posledních letech své špionážní lety podél ruských hranic.

Minulý pátek, RQ-4 vzlétl také z Sigonelle a letěl do Pobaltí, kde udělal několik smyček kolem ruské exklávy Kaliningrad a poté strávil více než tři hodiny v blízkosti hranic s ruskými regiony Petrohrad a Pskov.


Co by se asi stalo, kdyby se ruský dron pohyboval v blízkosti Trumpova letního sídla v Palm Beach, tak jako americký poblíž Soči?

Hysterické Trumpovy výkřiky, pohotovost západních armád, křik politiků a médií by byl ohlušující a oni by to narušení dronem brali jako vyhlášení války.

„Nerozumím Putinovi, protože špionážní drony mohl sestřelit nebo je alespoň donutit k přistáním. Pak už by žádný  dron do blízkosti Ruska nepřiletěl, tak jako po sestřelení špionážního letadla  U2 1. května 1960 ve Sverdlovské oblast a zajetí pilota Gary Powerse,“ dodává von Freeman v článku.

(rp,prvnizpravy.cz,schallundrauch,foto:arch.)



Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif