Asie v roce 2020? Mediální věštby: Rvačky o moc a nenávist

zprávy

Mediální šmoulové v Asii se zabývají v těchto dnech kratochvilným dumáním o tom, jaké události lze čekat v roce 2020 v Asii.

Asie v roce 2020? Mediální věštby: Rvačky o moc a nenávist
Ilustrační foto
1. ledna 2020 - 11:15

Listování asijskými weby bylo velmi smutné. Nedává totiž nám z EU žádnou naději. Nejedná se o nic jiného než o moc a udržení moci. My předstíráme, že jde také o nějakou demokracii.

Podívejme se na některé důležité aktéry ve střední a východní Asii. Nikdo neočekává, že by nějaký konflikt v Asii skončil v roce 2020 mírovým zklidněním, upozorňuje v komentáři pro Prvnizpravy.cz František Roček.

Kim a kámoš Trump

Severokorejský diktátor Kim čeká. Trumpův a Kimův proces jaderného dohadování se téměř zastavil, když se summit konaný v Hanoji na začátku roku 2019 zhroutil. Po summitu Severní Korea stanovila konec roku 2019 jako konečný termín pro uzavření dohody s USA. Ale takových prohlášení již bylo tolik…

Co se bude dál, uvidíme v rámci americké volební kampaně. Trump by se měl s Kimem dohodnout na nějakém kompromisu, který Trumpovi přinese body, ale výhodný bude též pro Kima. Kromě toho bude hospodářsky severokorejský Kimův rok 2020 velmi obtížný.

Čína je středem pozornosti

Řadu let se čeká na vážné čínské ekonomické problémy. Dočká se toho západ v roce 2020? Tentokrát se připomíná, že čínský premiér Li Keqiang vyzval vládní mandaríny na všech úrovních, aby byli v roce 2020 ostražití, protože ČLR čelí „složitější situaci.“

Nikdo neví, jak se bude dál odvíjet americká ekonomická válka proti Číně. Byť to vypadá na opatrný kompromis, při kterém Trump nechce ztratit tvář. Čína může čelit útlumu, který ale ze strategického hlediska je možná plánovaný, neboť ekonomický model podporovaný státem se táhne od levného vývozu nízké hodnoty k výrobě špičkových technologií a služeb.

Globální postavení Indie se bude zmenšovat?


Někteří idealisté si myslí, že Indie vstupuje do nového roku s vůní globálního podezření vůči ní. Prý kvůli politice vlády Narendry Modi - je problém s (náboženským) zákonem o občanství a zrušením zvláštního postavení Kašmíru.

Ve skutečnosti jde o další krok Indie v rámci obrany proti islámskému tlaku v Asii. Čili z hlediska širší asijské politiky nic nového. Problém je spíše v ekonomické oblasti, protože bezprostřední soused – Čína je dominantní. Ekonomicky i vojensky.

Nudné Japonsko


S Japonskem nejsou spojené dramatické předpovědi. Jenom se spekuluje, že také v Japonsku začíná věk žen skrze feministické šiky a hnutí #MeToo.

Japonsko bude muset stále posilovat vojenský rozpočet a stojí i nadále o přítomnost  vojenských sil USA - kvůli Číně. Svědčí o tom konečně schválené přemístění americké základny do méně přeplněné oblasti ostrova Okinawa na východním pobřeží. Jde o dlouhodobý projekt přesunu na 12 let za 930 miliard jenů (8,5 miliardy USD) s rozsáhlými úpravami terénu. Mnoho obyvatel Okinawy má ale Američanů plné zuby. Nechtějí přemístit  základnu, ale zrušit ji. Tokijská vláda ale potřebuje podporu USA proti Číně.

Ve Východočínském moři žádná změna


Čína rozšiřuje svou stopu v oblasti a USA, a jejich spojenci jsou tlačeni zpět. Z pohledu Pekingu se Východočínské moře podobá jezeru - s čínským pobřežím na západní straně, japonskými ostrovy Rjúkjú a japonskými hlavními ostrovy na východní straně, Tchaj-wanem na jihu a Koreou na severu. V tomto prostoru jsou životně důležité lodní trasy.

Také v roce 2020 bude Čína ve Východočínském moři dál posilovat svou pozici. K ničemu zásadnímu ale asi nedojde, dokud nebude jasné, kdo bude dalším severoamerickým prezidentem, a podle toho bude upravena taktika.


Turbulentní Hongkong

Všichni prorokují, že demonstrační binec v Hongkongu bude v roce 2020 pokračovat. Vykřikují to i demonstrační a vandalizující šmoulové. Tzv. demokraté budou doslova hystericky mobilizovat na zářijové volby do zákonodárného sboru, aby tzv. propekingská strana nemohla získat dvoutřetinovou většinu křesel.

Otázkou je, jestli dosavadní zákonodárný sbor do té doby neprojedná a neschválí návrh nového bezpečnostního zákona. Pro protičínské demonstranty je nepřijatelný článek 23 zakazující vyzrazování státních tajemství, kritiku pekingské vlády či přístup k „podvratným" materiálům. Tento zákon byl odložen po neúspěšném pokusu v roce 2003, kdy proti němu demonstrovalo půl milionu lidí.

Po demonstracích a nepokojích od června do prosince 2019 by bylo logické, že sebevětší demonstrace by v roce 2020 již neměly asi dostatečnou váhu. Uvidíme.


PakAf je horkým územím

PakAf nebo AfPak jsou zkratky označující společné zájmové území Afghánistánu a Pákistánu. Mají propojené problémy a politické souvislosti. Taliban má své hluboké zázemí v Pákistánu, válku vede v Afghánistánu. Oba státy mají problémy s islamistickými militantními organizacemi. Velká část obyvatelstva obou zemí je chudá.
Pákistánu se nedaří, problémy v roce 2020 mají dál eskalovat kvůli špatné správě věcí veřejných i nedostatečné schopnosti řešit ekonomické a politické zmatky.

Pokrok v jednání o odchodu cizích vojsk z Afghánistánu s delegací USA je v roce 2020 pravděpodobný, ale…? Jisté je, že Američané se začínají potichu z Afghánistánu stahovat. Americká univerzita v Afghánistánu připravuje plány pro rok 2020 na uzavření. Univerzita se obává zastavení financování americkou agenturou pro mezinárodní rozvoj (USAID). Signály v tom smyslu z USAID jsou krutě reálné a oficiální. Ze zhruba 28 milionů USD na provoz univerzity přes 60% je přímo financováno USAID. Zbytek je od různých sponzorů, ale pokud zmizí USAID, čili fond americké vlády, který blbec by zůstával?

„Je důležité zabývat se tím, co by mohlo být nejhorším scénářem," řekl prezident univerzity David Sedney pro CNN.

Slova prezidenta Americké univerzity v Afghánistánu si jistě v duchu říkají mnozí politici po celé Asii. Nikdo neočekává, že by nějaký konflikt v Asii v roce 2020 skončil mírovým zklidněním.

Někteří lidé mají smutný pocit, že za jejich života nebude lépe. Není to smutné?

(rp,prvnízprávy.cz,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 17%
transparent.gif transparent.gif
Ne 67%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif