Bellingcat: Ukrajinský Boeing mohl sestřelit Írán ruskou raketou

zprávy

Bellingcat prověřuje verzi útoku na Boeing systémem protivzdušné obrany Tor-M1, protože se na internetu objevila fotografie hlavice rakety údajně na místě havárie.

Bellingcat: Ukrajinský Boeing mohl sestřelit Írán ruskou raketou
Z místa havárie
9. ledna 2020 - 03:20

Podle portálu Bellingcat, známém svým pochybným žurnalistickým vyšetřováním, není původ fotografie ověřen. Bellingcat ověří verzi útoku na ukrajinský Boeing v Teheránu z protiraketového systému Tor-M1 poté, co se na síti objevila fotka hlavice rakety, kterou údajně našli v místě havárie.

Fotografii na internetu objevil zakladatel portálu  Bellingcat, britský investigativní novinář Eliot Higgins. Obrázek, který byl údajně pořízen v místě havárie UIA Boeing 737-800, zveřejnil na Twitteru uživatel jménem Ashkan Monfared: „Tento fragment byl objeven v místě havárie ukrajinského osobního letadla, které havarovalo před domem místního obyvatele. Vypadá to takto? Není to raketa?" - přemýšlel muž.


Írán má v úmyslu nezávisle dešifrovat údaje z „černých skříněk“, které nechce předat výrobci letadla americké společnosti Boeing.

Podle Higginse je třeba ověřit původ fotografie. Současně novinář poznamenal, že by bylo obtížné upřesnit zdroj snímku na základě geolokačních dat. Higgins nicméně slíbil, že Bellingcat ověří verzi možného útoku na letadlo ze systému protivzdušné obrany Tor-M1.


„Podíváme se na poslední známou pozici letadla ve vzdušném prostoru a vzdálenost k němu od íránských vojenských základen a uvidíme, zda to bylo v dosahu systémů Tor M-1. Nezávisí to na autentizaci snímku, “napsal Higgins.

Závěrem Higgins na tweetu napsal, že dokud nebude zjištěno umístění úlomků zachycených na fotografii, mělo by se s těmito informacemi zacházet opatrně.

Podle otevřených dat má íránská armáda 29 systémů ruských protiraketových systémů Tor-M1. Dodání těchto komplexů do Teheránu z Ruska bylo dokončeno v lednu 2007.

Připomeňme, že 8. ledna v Iránu havarovalo letadlo UIA, zahynulo 167 cestujících a 9 členů posádky. Letadlo, které provozovalo let PS752 na trase Teherán - Kyjev, odletělo z letiště Teherán v 06.10 místního času a zmizelo z radaru několik minut po odletu. Na palubě lodi Boeing 737 bylo 11 občanů Ukrajiny, z toho 9 členů posádky, 82 íránských občanů, 63 kanadských občanů, 10 švédských občanů, čtyři afghánští občané, tři němečtí a tři britští občané.

(rp,prvnizpravy.cz,unian,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif