BI: Ve stínu konfliktu s Íránem stahovaly USA vojáky k ruské hranici!

zprávy

Jistě, oči celého světa jsou zaměřeny na konfliktu mezi Spojenými státy a Íránem, protože ve skutečnosti mluvíme o možné válce, napsal Business Insider.

BI: Ve stínu konfliktu s Íránem stahovaly USA vojáky k ruské hranici!
Ilustrační foto
25. června 2019 - 04:20

Ale nepodceňujte další „sud s prachem“ v Baltském moři, doporučil autor článku. Síly NATO se totiž shromažďovaly u ruských hranic, aby provedly rozsáhlá cvičení.

Na Zemi jsou optimisté, kteří chtějí sjednotit všechny a žít ve svobodném světě bez hranic a války, stejně jako pesimisté, kteří vidí nebezpečí a nepřátele všude, napsala německá verze Business Insideru. A soudě podle zpráv, zdá se, že teď jsou to ti druzí, kdo nyní mají převahu.

Spojené státy a Čína vedou divokou obchodní válku, konstatoval autor článku. Íránské speciální síly  sestřelily americký dron. V reakci na to nařídí Bílý dům letecký úder na vojenské základny v Teheránu, ale v poslední chvíli letadla stáhl. Samozřejmě, všechny ostatní události „byly ve stínu" krize v Perském zálivu, poznamenal autor, protože Spojené státy a Írán jsou ve skutečnosti na pokraji války.
 
Nepodceňujte však druhý „sud s prachem“ v Baltském moři, protože v této oblasti existuje konfrontace mezi dvěma největšími jadernými mocnostmi světa. NATO stáhlo jednotky k ruským hranicím, aby provedlo cvičení za účasti 18 členských zemí aliance. Jednalo se o 8 600 vojáků, 50 lodí, 36 vojenských letadel a dvě ponorky. Po dvou týdnech manévry skončily.


Od počátku událostí na Krymu v roce 2014 se vztahy mezi oběma zeměmi ochladily. Washington obviňuje Moskvu z expanzivních záměrů. Kreml vytýká Američanům, že se snaží obklíčit Rusko.
 
V letošním roce prováděla manévry 2. flotila US Navy, pokračovala publikace. Společně se spojenci rozvíjela dovednosti proti nepřátelským minám, ponorkám a leteckým útokům. Odborníci se domnívají, že Rusko má největší arzenál námořních min na světě. Odhaduje se, že se jedná o čtvrt milionu.
 
„Potřebuje však NATO skutečně provádět vojenská cvičení v Baltském moři?“ zeptal se autor materiálu. Aliance tvrdí, že „ano“. „Baltské moře má pro alianci zásadní strategický význam,“ řekla mluvčí organizace Oana Lungescu. Zdůraznila, že cvičení nejsou namířena proti žádné konkrétní zemi. „Rusko se na to musí dívat zcela jinak,“ dodal autor.

(kou, prvnizpravy.cz, businessinsider.de, foto: arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?