Biden 4krát odložil návštěvu Zelenského...nechce provokovat Rusko!

zprávy

Několik dní před stanoveným datem americká strana opět změnila své plány a nyní se prezidenti USA a Ukrajiny setkají nikoli v létě, ale na podzim.

Biden 4krát odložil návštěvu Zelenského...nechce provokovat Rusko!
Vladimir Zelenskij,ukrajinský prezident
31. srpna 2021 - 03:20

Přitom samotná návštěva začíná v situaci, kdy Američané zjevně nemají na Zelenského čas.

Výlet ukrajinského prezidenta byl odložen nejen kvůli události kolem evakuace z Afghánistánu (která končí právě 31. srpna), ale také nejsilnějším hurikánu v americké historii Ida, který z Louisiany udělal zónu přírodních katastrof. Je jasné, že právě k těmto událostem bude upřena pozornost Američanů a setkání se Zelenským půjde na vzdálenou periferii.

Ale i bez Afghánistánu a hurikánu byly přípravy na setkání doprovázeny zdrženlivostí, pro Kyjev nepříjemnou ze strany Bidena. Západní média to spojují s nelibostí Washingtonu, že Zelenskij nespěchá s prováděním „reforem“, které se od něj vyžadují.

„Kyjev dlouhodobě žádá schůzku, která podpoří očekávání jednání hlasitým prohlášením, ale Biden se choval zdrženlivě. Někteří západní analytici označují tuto politiku za benigní zanedbávání, to znamená„ záměrnou nepozornost  “nebo prospěšné nevměšování “ za nezávislou a provádějící reformy, “ píše Deutsche Welle.


„Analytici říkají, že Bidenova administrativa chce stabilizovat vztahy s Ruskem, aby se mohla soustředit na Čínu, která podle něj představuje velkou hrozbu pro Spojené státy a liberální světový řád. To by znamenalo nezamotat se kolem ukrajinské otázky. A skutečnost, že Zelenského návštěva se odehrává na pozadí stažení vojsk z Afghánistánu, což by mohlo setkání obou vůdců potenciálně zatemnit, “ řekl americký novinář Todd Prince.

Také se podle něj očekává, že nová obranná dohoda nesplní požadavky Kyjeva na hmatatelnější podporu, jako jsou letecké a námořní technologie, aby neprovokovala Rusko.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif