Biden mluvil se Zelenským o reformách, Donbas nebyl hlavním bodem

zprávy

Na tento hovor na Bankově čekali déle než dva měsíce. A až po zhoršení situace na Donbasu mluvil americký prezident s ukrajinským kolegou.

Biden mluvil se Zelenským o reformách, Donbas nebyl hlavním bodem
Vladimir Zelenskij,ukrajinský prezident
3. dubna 2021 - 10:10

Mimochodem je to kopie situace, která byla v zimě roku 2017. Nově zvolený prezident Donald Trump stále nezavolal Petrovi Porošenkovi. Ale po divokých bitvách u Avdiivky se ozval.

Je pravda, že důvody zpoždění amerických hovorů byly v obou případech odlišné.

Trump netoužil komunikovat s Porošenkem, protože oficiální Kyjev se v předvečer amerických voleb „postavil“ za demokraty a prozradil kompromitující důkazy o týmu republikánského kandidáta.

Biden netoužil komunikovat se Zelenským, protože Ukrajina neplní slibované reformy. Nová americká administrativa již dlouho klade na ukrajinskou vládu řadu požadavků. Hlavní podmínkou byla reforma soudnictví podle vzorů Američanů - s kontrolou Západu nad soudy. Existují také požadavky na posílení západní kontroly nad NBU, státními společnostmi, donucovacími orgány a protikorupčními orgány.

Bankova ani oligarchická třída nechtějí dát Západu takové páky. Proto se americké vztahy se Zelenským začaly pozastavovat. A pouze zhoršení situace na Donbasu přimělo Bílý dům ke kontaktu na nejvyšší úrovni.


O čem prezidenti mluvili: Hodně o reformách, málo o Donbasu

Především americký prezident oficiálně potvrdil informace o hovoru. Krátké vydání - sto slov - bylo zveřejněno na webových stránkách Bílého domu.

„Prezident Joseph Biden mladší hovořil dnes s ukrajinským prezidentem Vladimirem Zelenským. Prezident Biden znovu potvrdil pokračující podporu Spojených států pro svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny tváří v tvář pokračující agresi Ruska na Donbasu a Krymu."

Zdůraznil závazek své administrativy k aktivnímu strategickému partnerství na podporu plánu prezidenta Zelenského bojovat proti korupci a provádět reformní program založený na našich společných demokratických hodnotách, které zajišťují spravedlnost, bezpečnost a prosperitu pro obyvatele Ukrajiny.

Vedoucí představitelé se shodli, že tyto reformy jsou ústředním bodem euroatlantických aspirací Ukrajiny. Rovněž diskutovali o důležitosti úzké spolupráce mezi USA a Ukrajinou, aby bylo možné potlačit pandemii COVID-19 a posílit demokracii v tomto regionu. “

Nejdůležitější z výše uvedených je priorita provádění reforem, které se pro Ukrajinu nazývají „hlavní“. Dvě třetiny této krátké zprávy byly navíc věnovány tématu reforem. O Donbasu Biden spíše říkal obyčejné fráze a nijak nezmiňoval exacerbaci.

To znamená, jak je uvedeno výše, je nepravděpodobné, že by ukrajinské orgány dokázaly udržet téma eskalace ze strany Ruska po dlouhou dobu v centru pozornosti. Ačkoli Biden volal, mluvil většinou o jiných tématech.

To potvrzuje ukrajinský výklad jednání.

Jak Ukrajina informuje o této  konverzaci

Vladimirr Zelenskij  původně vydal jen krátký tweet po Bidenově volání.


Rád hovořím s prezidentem USA. Ukrajina oceňuje americkou podporu na různých úrovních. Stojíme bok po boku, pokud jde o zachování našich demokracií. Myslím to s reformou Ukrajiny, zvyšováním transparentnosti a dosahováním míru vážně. Americké partnerství je pro Ukrajince zásadní." "

Později Zelensky natočil video, ve kterém uvedl, že vůdci hodně hovořili o Donbassu (státy slíbily, že nenechají Ukrajinu na pokoji s Ruskem), a poté přešel k reformám. Ukrajinský prezident jmenoval tři: protikorupční, soudní a reformu Ústavního soudu.

Zelenskij také uvedl, že byla diskutována Bidenova návštěva Ukrajiny.

Jak dále vyplývá ze Zelenského odvolání, americký prezident ho informoval o hrozbě, kterou představují oligarchové.

„Připomínaje události 6. ledna ve Spojených státech prezident Biden poznamenal, jak důležité je dnes pro USA a Ukrajinu chránit demokracii v našich státech. Zvláště když je ohrožena značným počtem oligarchů, kteří mají zájem destabilizovat a oslabování státních institucí. Bylo zaznamenáno a podporováno provádění a pokračování reforem. na Ukrajině, zejména protikorupční, soudní a reforma Ústavního soudu. Podle prezidenta Bidena jsou v boji proti korupci USA a Ukrajina bratry ve zbrani, “řekl Zelenskij.



Klíčové poznatky

Na základě zpráv všech stran lze vyvodit následující závěry.
1. Okamžitým důvodem výzvy bylo zhoršení situace na Donbasu, na jehož pozadí Biden považoval za nutné prokázat svou podporu Ukrajině.

Jak to ovlivní situaci na frontě? Ve Spojených státech a v Kyjevě je samotná skutečnost komunikace prezentována jako signál pro Rusko, aby potlačilo své „agresivní záměry“. Zároveň, jak již Strana napsala, je nyní pravděpodobnost, že Rusko půjde do války proti Ukrajině (na Donbasu nebo přes společnou hranici), minimální. Je teoreticky možné, že ukrajinská armáda může zahájit ofenzívu na Donbasu. Ale ani to je nepravděpodobné vzhledem k pomoci, kterou Rusko může poskytnout „republikám“, což ukončí ofenzívu a možná povede ke ztrátě nových území.

Současně nelze vyloučit nová exacerbace na Donbasu, včetně intenzifikace ostřelování, bohužel. Protože hlavní problém ještě nebyl vyřešen - zablokování politického urovnání. A dokud zůstane a obě armády budou stát před sebou, ostřelování a ztráty budou pokračovat. Rozhovor s Bidenem by mohl tento problém vyřešit pouze v jednom případě - kdyby dal Zelenskému „pokyn“, aby přišel s kompromisním řešením Donbasu s Ruskem. O tom ale nejsou žádné informace, ani ve formě nápovědy.

2. Během rozhovoru byla věnována velká pozornost reformám na Ukrajině, na nichž Američané trvají.

(rp,prvnizpravy.cz,strana.ua,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif