Biden:Nové sankce proti Nord Stream 2 poškodí naše vztahy s Evropou

zprávy

Dlouhá  americká sankční válka proti výstavbě Nord Stream 2 brzy skončí . Šéf Bílého domu Joe Biden včera také o tom hovořil s novináři před Bílým domem.

Biden:Nové sankce proti Nord Stream 2 poškodí naše vztahy s Evropou
Joe Biden, americký prezident
26. května 2021 - 09:01

Americký prezident připustil, že položení plynovodu je téměř dokončeno a zavedení nových sankcí proti projektu by bylo pro vztahy USA s Evropou kontraproduktivní.

„Je pozoruhodné, že toto prohlášení zaznělo krátce před setkáním prezidentů USA a Ruska, které Bílý dům již nazval „životně důležité pro ochranu zájmů USA“, píše se v článku na ukrajinském webu Strana.ua.

„Plynovod byl téměř dokončen v době, kdy jsem nastoupil do úřadu, myslím, že sankce by nyní byly kontraproduktivní, pokud jde o naše vztahy s Evropou,“ uvedl prezident Spojených států.

Projekt Nord Stream 2 zahrnuje výstavbu dvou linek plynovodu o celkové kapacitě 55 miliard kubických metrů za rok od pobřeží Ruska přes Baltské moře do Německa. Práce byly pozastaveny v prosinci 2019 poté, co švýcarský Allseas přerušil pokládku potrubí kvůli možným sankcím USA. Od prosince 2020 byla výstavba plynovodu po roční pauze obnovena. V současnosti je  Nord Stream 2 z 95% hotov.

21. května USA přidaly na své sankční seznamy 13 plavidel a tři ruské organizace podílející se na stavbě Nord Stream 2. Americký ministr zahraničí Anthony Blinken 19. května potvrdil, že Washington upustil od uvalení sankcí na společnost Nord Stream 2 AG, provozovatele společnosti Nord Stream 2, a jejího generálního ředitele Matthiase Warniga. Podle šéfa americké diplomacie je toto rozhodnutí v národním zájmu Spojených států.




Emmanuel Macron chce změnit vztah EU s Moskvou

Francouzský prezident Emmanuel Macron v úterý v Bruselu uvedl, že EU „musí velmi hluboce přeformulovat“ svůj vztah s Moskvou a že „sankční politika“ dosáhla svých „limitů“ vůči Rusku i Bělorusku.

Emmanuel Macron byl „vyslýchán“ novináři ohledně dopadu evropských sankcí přijatých proti Bělorusku po „únosu letadla“ s cílem zatknout odpůrce režimu, ale také o dopadu  sankcí, které byly namířeny proti Moskvě za účelem propuštění odpůrce režimu Alexeje Navalného, dosud bez výsledku.

„To, co říkáš, je velmi správné, ale jaký jiný typ opatření bys měl na mysli?“, odsekl francouzský prezident novináři a dodal, „zahájíme v těchto případech ozbrojený konflikt?“.

(rp,prvnizpravy.cz,strana.ua,figaro,fr,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 77%
transparent.gif transparent.gif
Ne 12%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 11%
transparent.gif transparent.gif