Bidenova riskantní hra proti Rusku

zprávy

Jak opatření USA vůči Moskvě ovlivní dva kritičtější vztahy pro Washington: Vztahy s Berlínem a Pekingem?

Bidenova riskantní hra proti Rusku
Joe Biden, americký prezident
4. března 2021 - 07:20

Bidenova vláda oznámila sankce vůči ruským úředníkům a subjektům v reakci na otravu a poté zatčení Alexeje Navalného. Úředníci administrativy přitom zaznamenali, že se jedná o první vlnu reakcí USA na vnímanou ruskou aktivitu, přičemž další opatření budou pravděpodobně oznámena v příštích týdnech. Tým Bidenovy administrativy zároveň objasňuje, že nedojde k žádným pokusům o obnovení vztahů s Moskvou, ale rovněž hledá příležitosti ke spolupráci v oblastech společného zájmu.

První nový soubor ruských sankcí vyhlášený Bidenovou administrativou (vzhledem k tomu, že soubor sankcí Nord Stream II oznámený počátkem tohoto roku byl opakováním opatření přijatých Trumpovou administrativou) lze nejlépe popsat jako uspokojivý kompromis. Stejně jako u opatření oznámených v souvislosti se smrtí Jamala Khashoggiho se ruská opatření pokoušejí vyvážit protichůdné americké zájmy.

Od prvního dne chtěla Bidenova administrativa odlišit svůj přístup k Rusku od svého bezprostředního předchůdce, ale také nejvíce od úsilí Bushovy a Obamovy administrativy, na počátku jejich funkčního období, najít způsoby, jak rozvíjet lepší pracovní vztahy s Kremlem. Účelem těchto opatření bylo stanovit ukazatel, že tato administrativa by neváhala „zatlačit“ proti krokům Ruska, které Washington považuje za nevhodné.

Ale sankční opatření naznačují, že Bidenův národní bezpečnostní tým nemá jednotný postoj na dvě důležité otázky. První je otázka, která by se dala nazvat „deklinistickou“: zažívá Rusko pod jeho současným vedením rychlý a možná trvalý pokles zdrojů své národní moci (zejména ekonomické), stejně jako narušení legitimity samotného režimu? Druhým problémem je, zda riziko vyloučení ruské podpory pro americké iniciativy (Írán a Severní Korea) stojí za to podniknout důraznější kroky proti Moskvě. Pro ty, kteří zastávají jak „deklinistickou“ pozici, tak nevěří, že Rusko je schopné nebo ochotné poskytnout Spojeným státům skutečnou pomoc -Postoj, který mnoho členů Kongresu obou stran zastává jako jeden z posledních zbývajících dvoustranných bodů konsensu - pak jsou opatření oznámená Bidenovou administrativou příliš malá a nedostatečně silná. Přesto se zdá, že vlastní tým prezidenta Joe Bidena, přestože může Putinově vládě nedůvěřovat a nelíbí se mu, ještě není připraven hazardovat s tím, že Putinovo Rusko je na hliněných nohou, nebo že Moskva nemůže stále zvyšovat prohibitivní náklady, pokud by se rozhodla postavit se proti USA .



Vedle těchto debat existuje otázka, jak opatření USA vůči Moskvě ovlivní dva kritičtější vztahy pro Washington: vztahy s Berlínem a Pekingem. Německá kancléřka Angela Merkelová a její vláda nejsou zcela spokojeni s tím, jakým směrem se Putinovo Rusko vydalo, ale Merkelová také jasně signalizovala Washingtonu, že Berlín nebude v této věci následovat Ameriku  a Německo (a tím i Evropa) nechtějí, aby Spojené státy Evropu ignorovaly. Bylo možná důležité, že přinejmenším, když došlo na věc Navalny, se Bidenova vláda rozhodla přizpůsobit - a nepřekročit - opatření přijatá Evropskou unií.

A pokud, jak někteří v Bidenově národním bezpečnostním aparátu naznačují, že konečná strategická soutěž je s Čínou, existují obavy, že přílišné zaměření na Rusko v krátkodobém horizontu umožní Číně pokračovat v upevňování své pozice. Vzhledem k tomu, že relativní poměry sil se nadále naklánějí ve prospěch Pekingu, může to vytvořit příležitost povzbudit Moskvu, aby přehodnotila hloubku svého strategického partnerství s Čínou. Slyšíme ozvěny dřívějších přístupů týmu bývalého prezidenta Baracka Obamy, abychom zajistili, že u jakýchkoli opatření uvalených na Moskvu budou existovat jasná „offramps“, která by mohla poskytnout příležitosti pro normalizaci. A protože se Bidenova vláda pokouší dosáhnout silného euroatlantického konsensu o Číně, může to vyžadovat kompromis s Německem ohledně ruské politiky, aby bylo možné získat závazek připojit se k Washingtonu v silnějším úsilí vůči Berlínu.

Biden může věrohodně tvrdit, že odpověděl na ruské akce a potvrdil americké hodnoty zavedením sankcí na Putinovu vládu - ale jeho kritici budou poukazovat na současný soubor sankcí převážně jako symbolické cvičení. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov reagoval na kroky USA hrozbou represálií a varováním, že se americko-ruské vztahy budou dále zhoršovat - sankce však fatálně nezasáhnou žádné klíčové ruské priority. Rétorika a realita se úplně nepřekrývají, ale budeme muset vidět, jakým směrem se bude Bidenův tým v následujících měsících pohybovat proti Rusku.

(rp,prvnizpravy.cz,nationalinterest,oto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 76%
transparent.gif transparent.gif
Ne 12%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif