Bilance letošního afghánského zabíjení je naprosto bezútěšná

zprávy

Konec roku láká ke statistickému shrnutí čehokoliv. O statistiky zabíjení v roce 2020 v Afghánistánu se postará zvláštní zástupce generálního tajemníka OSN pro Afghánistán, resp. jeho kancelář (UNAMA). Bilance zabíjení je ale možná i bez statistik v několika málo větách:

Bilance letošního afghánského zabíjení je naprosto bezútěšná
Ilustrační foto
21. prosince 2020 - 07:20

Začátkem roku intenzivně zabíjely obě strany (USA a tzv. koalice a afghánská vláda proti Tálibánu) ukazovaly při mírových jednáních, jak jsou silné a odolné. Po uzavření dohody islámského emirátu (Talibanu) s USA od konce února bylo zabíjení pár týdnů podprůměrně. Od léta dodnes se Tálibán snažil obsazovat další území a posílat do hrobu co nejvíce vládních úředníků a velitelů, shrnuje afghánské zabíjení v roce 2020 publicista František Roček.

Co ještě dodat?

Rok 2020 byl jiný než předchozí léta. Nešlo již o opotřebovací válku k unavení Severoameričanů a vlády v Kábulu. Jde již přímo o moc, o prezidentský palác, protože USA se již stáhly z bojů s Tálibánem. Afghánské vládní vojáky podporují USA většinou na bojišti jenom údery dronů a spíše v menší míře leteckým bombardováním.

Tálibán se soustředil na důležitější figury – úředníky a policejní či armádní velitele, učitele, novináře a místní imány, pokud mají zbytečné kecy proti úctyhodnosti Talibanu. Afghánské ministerstvo vnitra nedávno uvedlo, že za poslední měsíc bylo v zemi zabito 25 příslušníků armády při cílených atentátech. Ale veřejnost tvrdí, že toto číslo je mnohem vyšší.

Pro kábulskou vládu to je zoufalé, ale pro čtenáře v Evropě to jsou všední zprávy.



Atentáty jsou nuda

V českém tisku se objevují jenom občas krátké zprávičky, když je poslán do islámského nebe velký boss nebo najednou ztratí život 13 nebo pár desítek policistů, vojáků či studentů. Potom si toho všimne i ČTK.

Kvůli nedostatku oficiálních informací ale bývají nuzné i původní zprávičky. Třeba mezi všední zprávy patří nedělní (20.12.) zabíjení. Výbuch otřásl městem Kábul v neděli ráno. Nic zvláštního, jenom další nastražená bomba. Exploze se zaměřila na auto Haji Khana Mohammada Wardaka, člena parlamentu z Kábulu. Wardak útok přežil. Atentátníci budou muset někdy útok opakovat. Massoud Andarabi, ministr vnitra, potvrdil, že 9 lidí bylo zabito a 20 dalších bylo zraněno. Vzplála přitom tři vozidla .

Aby toho nebylo málo důstojník afghánské národní policie (ANP) byl v neděli zabit a další dva zraněni poté, co vozidlo zasáhla silniční bomba ve městě Jalalabad, centru provincie Nangarhar.

Nebo v sobotu 15. 12. do islámského nebe odlétla duše zástupce guvernéra Kábulu Mohabbatullah Mohammadi a jeho sekretářky. Byli zabiti při explozi magnetické bomby připevněné k autíčku Toyota Land Cruiser. Mluvčí ministerstva vnitra Tárik Arian uvedl, že k incidentu došlo kolem 9:40 hodin ráno v Kábulu. Při útoku byli také zraněni dva strážci náměstka guvernéra.

Zpráva byla doplněná o to, že „…Reuters upozorňuje na podobný útok, při němž byl minulý týden zastřelen ve východním Kábulu vládní prokurátor.“

K tomu lze dodat, co se nepsalo ani v afghánských místních zprávách: Vůz byl uvnitř pancéřován. Poblíž vozu byly nejméně dvě desky, patrně z pancéřování podlahy, které se asi uvolnily při výbuchu.

Ale jaksi se z české zprávy ztratila informace o tom, že též v úterý 15. 12. večer neznámí ozbrojenci zastřelili v Kábulu prokurátora před jeho manželkou.

Podle úřadu generálního prokurátora bylo od začátku letošního roku při cílených útocích v Afghánistánu zabito nejméně 12 prokurátorů (státních zástupců).

A do třetice z téhož dne: V autě zemřel 1 bezpečnostní pracovník a dva byli zraněni, v jiné části Kábulu, když neznámí ozbrojenci zastřelili policistu cestou do práce.

Momentální slávu si ve středu 16. prosince zajistil v ČR vzdálený Afghánistán i tím, že se objevila v médiích drobná zprávička: V provincii Baghlán bylo v časných ranních hodinách ve středu ráno zabito nejméně 13 afghánských příslušníků bezpečnostních sil a pět dalších zraněno. Stalo se to v oblasti Puli Khumri, hlavního (a největšího) města provincie Baghlan na severu Afghánistánu, asi 230 km severně od Kábulu. Zpráva byla velmi stručná. Jediným detailem byla kritika obyvatelstva a rodin obětí vůči vládě, že neposkytla bezpečnostním silám včas podporu.

Jenže, jak mají vládní velitelé pomoci v jedné severní provincii vojákům a policistům, když jenom během víkendu  bylo v hlavním městě Kábulu zabito 9 lidí.



Velké útoky, velký folklór

Snaha islamistů obsadit další kus území na úkor kábulské vlády po přijetí dohody Tálibánu s USA nemusí být zatím příliš úspěšná. Vládní jednotky prováděly zoufalé protiofenzívy, aby zastavily nápor Tálibánu.

Tálibán zintenzivnil útoky na afghánské síly, zejména v jižních provinciích Helmand a Kandahar, a proti silnicím. Přerušovat (byť nepravidelně a nahodile) dopravu vyvolává nejistotu. Náhlé odříznutí zásobování vládních oblastí zhoršuje situaci v regionu, lidé věrní vládě se bojí jezdit po nejistých silnicích. Zabavování a ničení nákladu, únosy bohatých osob a popravy vládních úředníků zadržených při kontrole vozidel na silnicích. Proto, kdo je šéf nebo je bohatý, přepravuje se vrtulníky nebo letadly.

Např. v neděli večer 13. 12. uvízl velký konvoj bezpečnostních sil země v pasti Tálibánu na dálnici v provincii Vardak/Wardak. Konvoj bezpečnostních sil s více než 70 vozidly a tanky v oblasti Ismail Khel v okresu Jalriz se dostal do vážné situace a musel se probojovat z obklíčení.

Okres Jalriz, kterým prochází dálnice v provincii  Wardak, byl vždy nebezpečnou trasou pro cestující v centrálních regionech. V dřívějších letech byly zde desítky cestujících zabity nebo sťaty ozbrojenci.

Např. již v roce 2015 se psalo nelichotivě (Peril and Persecution in Afghanistan – Foreign Policy ), že na dálnici Kábul-Bamiyan, zvané „Cesta smrti" v jednom 15 km dlouhém úseku v okrese Jalriz byla pro-vládní milice s kontrolními stanovišti zhruba každých 100 metrů. Ale ani to nedokázalo Talibanu zabránit v únosech lidí.


Co bude chtít Biden a Pentagon

Generál Mark Alexander Milley, předseda sboru náčelníků štábů USA, ve dnech 15. a 16. 12. 2020 jednal s Tálibánci v Kataru a s vládou v Kábulu. Téma stále stejné - snížení násilí. Afghánský prezident zdůraznil téma okamžitého příměří.

Příměří chtějí uzavřít šéfové z kábulské vlády od chvíle tálibánsko – severoamerické dohody, tedy téměř celý rok. Tálibánu naopak současný stav vyhovuje. Neustálá bojová pohotovost a nekonečné drobné boje vyčerpávají afghánskou prozápadní administrativu.

S nutností vyhlásit příměřím Tálibán neochotně počítá, ale můžeme předpokládat, až asi až v okamžiku, kdy se ujme vlády ve Washingtonu nějaký Biden. Aby byl Biden hrdý na to, že Taliban nakonec při jednání s jeho administrativou souhlasil s příměřím. Pokud to tak dopadne, bude to od Tálibánu pro Bidena připravené lízátko, aby se zdálo, že má na Taliban vliv. Příměří bude příjemné i Pentagonu, protože se sníží tlak na stále slabší afghánskou armádu a policii. Bude tím vyvolána iluze při vojenském odcházení Pentagončíků z Afghánistánu, že situace není tak zlá…

Co znamenal rok 2020

Opakoval se v nových souvislostech rok 1988, kdy se začala z Afghánistánu stahovat Sovětská armáda. Tehdy podobně opozice zvyšovala nátlak na vládnoucí režim k dosažení demoralizace vlády a armády.  

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif