Bild: USA začínají stahovat jednotky z Afghánistánu!

zprávy

Americké síly začaly odcházet z Afghánistánu, podle mluvčího americké armády opustí Afghánistán do 135 dnů asi 3 400 vojáků, uvedl Bild.

Bild: USA začínají stahovat jednotky z Afghánistánu!
Ilustrační foto
11. března 2020 - 11:04

Publikace připomíná, že postupné stažení jednotek bylo součástí dohody uzavřené v únoru mezi Spojenými státy a Tálibánem.

Po uzavření dohody mezi Spojenými státy a Tálibánem americké síly zahájily postupné stažení z Afghánistánu, informoval Bild.

Podle oficiálního představitele americké armády se do 135 dnů plánuje snížit kontingent USA na 8600 lidí. To znamená, že z Afghánistánu odejde nejméně 3 400 amerických vojáků. Přičemž se tvrdí, že armáda bude i nadále schopna provádět protiteroristické operace a podporovat afghánské vládní síly. Publikace informuje, že v současné době je v Afghánistánu přibližně 13 tisíc amerických vojáků.

 
Bild připomíná, že na konci února zástupci Spojených států a Tálibánu po zdlouhavých jednáních uzavřeli dohodu o mírovém urovnání v Afghánistánu. Dohoda stanoví postupné stažení amerických jednotek ze země, jakož i zahájení vnitroafghánských mírových rozhovorů.

Zajímavá jistě bude reakce české strany, ať už z úst politiků („u Kábulu se bojuje za Prahu!“) či armádních činitelů, chránících „demokracii a spravedlnost“ v Afghánistánu. Skutečností ale je, že po 18leté krvavé válce se k ničemu nedospělo a na řadě je vyhlídka návratu vlády Tálibánu, který například Rusko stále považuje za teroristickou organizaci.

(kou, prvnizpravy.cz, bild.de, foto: arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif