Bloomberg: Důvěra v Zelenského kurz na Ukrajině upadá!

zprávy

Hodnocení ukrajinského prezidenta Vladimira Zelenského začalo klesat, píše Bloomberg a cituje údaje z nedávného průzkumu veřejného mínění s titulkem „Zelenskému končí politické líbánky“.

Bloomberg: Důvěra v Zelenského kurz na Ukrajině upadá!
Vladimir Zelenskij, prezident Ukrajiny
28. listopadu 2019 - 11:04

39% Ukrajinců věří, že se země ubírá špatným směrem. Publikace připomíná, že Zelenského hodnocení bylo hned po vítězství ve volbách velmi vysoké, ale situace se začala měnit.

Poprvé od příchodu Vladimira Zelenského k moci většina Ukrajinců začala věřit, že země se ubírá špatným směrem, píše Bloomberg s odkazem na výsledky posledního průzkumu veřejného mínění.

Publikace připomíná, že Zelenskij získal velmi přesvědčivé vítězství ve volbách loni na jaře a také podporu voličů, kteří požadovali změnu. V určitém okamžiku jeho hodnocení dokonce překročilo hodnocení ruského prezidenta Vladimíra Putina.

 
Situace se však začala zhoršovat. Podle průzkumu provedeného Nadací demokratických iniciativ a Mezinárodního sociologického institutu v Kyjevě se 39% občanů domnívá, že Ukrajina se ubírá špatným směrem. 36% respondentů má jiný názor: Bloomberg poznamenává, že v srpnu to bylo 50%.
 
Podle publikace v současné době jsou ukrajinskými prioritami ukončení válku v Donbasu, zvyšení životní úroveň, snižení poplatků, boj proti korupci a snižení vlivu velkých podniků na politiku.
 
Průzkum také uvedl, že 75% Ukrajinců upřednostňuje mírové rozhovory s Ruskem, zatímco 59% podporuje iniciativu stáhnout jednotky z oblasti konfliktu na jihovýchodě země.

(kou, prvnizpravy.cz, bloomberg.com, foto: arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?