Bukurešť: Moldavsko nám nestačí, dejte nám ještě Ukrajinu

zprávy

Poslanec rumunského parlamentu Daniel Gheorghe-Rusu uvedl, že neuznává hranici s Moldavskem a Ukrajinou podél řeky Prut.

Bukurešť: Moldavsko nám nestačí, dejte nám ještě Ukrajinu
Ilustrační foto
12. května 2021 - 07:20

Poslanec to 11.května,  uvedl v Kišiněvě, kam dorazil na podporu svých moldavských kolegů ze strany Aliance pro sjednocení Rumunů (AUR).

„Neuznáváme hranice na řece Prut. Už jsme to říkali. Každý by tomu měl rozumět. Každý, kdo má trochu dobré vůle a kdo zná historii. Tato nespravedlivá hranice byla určena. Neuznáváme to, “řekl Gheorghe-Rusu.

Hranice podél řeky Prut byla stanovena 10. února 1947 Pařížskou mírovou smlouvou, kterou podepsaly země, které zvítězily ve druhé světové válce na jedné straně, a bývalí spojenci nacistického Německa v Evropě - Itálie, Bulharsko, Maďarsko , Rumunsko a Finsko - na straně druhé. Odpovídá rumunské hranici z 1. ledna 1941.

Na východ od Prutu jsou území, která do 28. června 1940 patřila k Velkému Rumunsku a nyní jsou součástí Ukrajiny v severní Bukoviny, Hertsevském okrese a jižní Besarábii. Zbytek Besarábie je součástí Moldavské republiky.

Rumunská strana AUR, zastoupená v Moldavsku, je považována za krajní revanšistickou organizaci. Zároveň v posledních volbách v Rumunsku získala 9% hlasů a získala zastoupení v parlamentu. Vůdce strany Georje Simion je persona non grata jak v Moldavsku, tak na Ukrajině.



Když se v roce 2018 oslavovalo 100. výročí sjednocení Rumunska, uspořádal George Simion pochod unionistů z Bukurešti do Kišiněva. Na hranici „prokázal agresivní a nevhodné chování a odmítl dodržovat zákonné postupy pro překročení státní hranice“. Ve výsledku byl po dobu pěti let uznáván jako persona non grata. Není to poprvé, co byl Simion v RM prohlášen za nežádoucí. V květnu 2015 byl vyhoštěn z republiky za „organizování akcí proti ústavnímu pořádku země“.

Současná prezidentka Moldavské republiky Maia Sandu , která je sama občankou Rumunska, neskrývá své sympatie k unionistům, kteří ji aktivně podporovali ve volbách v roce 2020.

V předvečer Dne vítězství označila Maia Sandu nacistického zločince Iona Antonesca jako „jasnou historickou postavou“ a sdílela postoj rumunského diplomata Daniela Ionity, který uvedl, že „rumunští vojáci, kteří bojovali na straně nacistů, bojovali za znovusjednocení země, rozděleni v důsledku odporného paktu Molotov-Ribbentrop. “

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?