Chmelár: Když se „konspirace" stane po třech letech těžkou realitou

zprávy

Jelikož má mnoho lidí krátkou paměť, je třeba připomenout vývoj kauzy vojenské dohody s USA. Před třemi lety jsem objevil, že ministerstvo zahraničních věcí připravuje smlouvu se Spojenými státy, která umožní rozmístění amerických vojsk na vojenských základnách na Slovensku.

Chmelár: Když se „konspirace" stane po třech letech těžkou realitou
Eduard Chmelár, slovenský analytik
31. prosince 2021 - 06:20

Bývalý ministr zahraničních věcí Miroslav Lajčák (nominovaný Smer. -SD) to nazval spiknutím a obvinil mě z vědomě lhaní. Ve skutečnosti se samo ministerstvo začalo topit ve lži. Ačkoli původně popřel, že by vůbec s Američany vyjednával, poté, co Pentagon zveřejnil na svých stránkách nejen přesné částky, ale i účel vynaložených prostředků na Slovensku, už to nešlo skrývat. A když jsem publikoval podrobnosti o studii z vlivného odborného časopisu Defense News, která ukázala nejen to, k čemu Američané hodlají využít naše základny, že z peněz, které nám Spojené státy údajně „velkoryse“ nabízejí na rekonstrukci našich letišť, by jen 25 procent šlo pro nás, zatímco 75 procent z této částky by Američané investovali prakticky do sebe, pro USAF, už se nemohli tvářit, že se nic neděje.

Po tomto přiznání jsem vytrvale žádal o podrobnosti smlouvy s USA, zatímco novináři tyto informace ignorovali a místo toho, aby si dělali svou práci, mě obviňovali, že si dělám jen kampaň a že v podstatě o nic nejde. https://domov.sme.sk/.../chmelar-ziada-informacie-o... Za lháře mě označil i proamerický think-tank Slovenský institut pro bezpečnostní politiku, v jehož čele stál dnešní ministr obrany Jaro Naď. Obvinili mě dokonce i z krachu jednání o dohodě s USA.  Správně sice uvedli, že ministr obrany Gajdoš (nominant SNS) smlouvu původně vítal, ale po zveřejnění Chmelárova statusu se situace otočila ", ale pokud si myslí, že jednání se zastavila kvůli mně, tak mě trochu přeceňují. Ve skutečnosti byla jednání přerušena až poté, co americký prezident Donald Trump přesunul peníze určené na základny na Slovensku do výstavby zdi s Mexikem. Na jaře letošního roku však nový americký prezident Joe Biden tyto peníze Pentagonu vrátil a vše začalo znovu.



A tak jsme se dostali do současné situace, neboť politické elity nebyly ochotny poslouchat varovné signály a média hanebně sloužila moci, nikoli veřejnému zájmu. Přitom Pentagon již roku 2017 vyslal poměrně arogantní signál, že „Slovensko je členský stát NATO, a proto se od něj žádá hostit nasazené jednotky americké armády", ačkoli nic takového z členství v Severoatlantické alianci nevyplývá. A v roce 2018 zmíněný časopis Defense News prozradil , Že "letecké síly Spojených států testují základny ve střední Evropě na to, aby se připravili na budoucí války ". Není těžké uhodnout, proti komu. Dnes je Miroslav Lajčák "odměněný" flékem v EU a buďte si jisti, že podobně se postarají i o další kolaboranty. Jaro Naď o této záležitosti lhal jako analytik, lže jako ministr a bude lhát do té doby, dokud ho média nezačnou konfrontovat s fakty uvedenými například v naší hromadné připomínce. pobouřeni podmínkami, ke kterým jsme se nechali dotlačit v této smlouvě. Od Nada serióznost nečekejte, on například dosud popírá, že NATO Force Integration Units ve Vajnorech je válečná základna Severoatlantické aliance, on je zvyklý popírat i nos mezi očima. 

Obvinění z konspirací a lží vůči mé osobě se ukázala jako falešná a záměrně až záludně nepravdivá. Ministerstvo se mi za toto očerňování dosud neomluvilo. Pravda, to neznamená a nemůže znamenat, že nejrůznější výmysly šířené podivíny s bujnou fantazií mají být nyní považovány za relevantní názory. Pocit si nelze mýlit s názorem a názor si nelze zmýlit s faktem. Ale není možné, aby zde byli kriticky uvažující jednotlivci, kteří mají své postoje fundovaně podložené, bezmyšlenkovitě nálepkovaní jako konspirátoři a urážení jako šiřitelé hoaxů. Nic tak nepřispívá k atmosféře šíření konspirací jako tyto vzteklé mocenské postoje, kdy lidé začínají nedůvěřovat všemu, a tím pádem věřit čemukoli. Můj příběh jsem vám vyprávěl jako výstrahu, co se může stát, přestaneme-li být ostražití. Kdyby před třemi lety byla odsouzena Kolíková „za trestný čin nepravdivé informace“, seděl bych dnes ve vězení, neboť resort diplomacie mě obvinil ze šíření konspirací. Dnes se potvrdilo, že to udělali proto, že jsem řekl pravdu, kterou chtěli utajit. Ve svém životě se držím hesla – nelhat, nekrást a nezradit svůj lid. Nesu si za to svou kůži na trh. A dnes vás žádám jen o jediné: prokažte své vlasti službu a připojte se k hromadné připomínce, kterou se pokusíme poslat návrh vojenské dohody s USA na smetiště dějin. Podepisovat můžete do konce tohoto týdne zde.

(rp,prvnizpravy.cz,fb,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 75%
transparent.gif transparent.gif
Ne 13%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif