Chmelár: Oslava demokracie nebo parodie na ni?

zprávy

Nechtělo se mi speciálně komentovat inauguraci vůdce upadající velmoci a prázdné řeči kolem toho. Ale bylo tam několik zajímavých momentů, píše na facebooku analytik Eduard Chmelár.

Chmelár: Oslava demokracie nebo parodie na ni?
Eduard Chmelár
21. ledna 2021 - 06:20

Mně to tak trochu svojí atmosférou a komorním potleskem připomnělo scénu z klasické české komedie „Jáchyme hoď ho do stroje“,  kde museli opakovat ceremoniál předávání cen automobilových závodů a vítěze nakonec odvedli v kazajce do sanitky. Především však tento cirkus potvrdil, že Spojené státy vyznávají jediné náboženství: Ameriku. Se vším, co k tomu patří: vírou, která je v praxi falešná.

Považuji za nebezpečné, když se nacionalistické vášně sakralizujú do náboženského jazyka o posvátné půdě, znesvěcení chrámu demokracie, a to vše protkané jakýmisi zvrácenými bohoslužbami za impérium s potvrzováním jeho pravidelné  „obnovy" - podobně jako když křesťané oslavují na Velikonoce každoroční zmrtvýchvstání Krista.


Za nejzajímavější moment však považuji závěrečnou modlitbu afroamerického kněze Sylvestra Beaman. V přítomnosti největších masových vrahů posledních desetiletí (od Clintona přes Bushe až po Obamu) hovořil tento muž o tom, že Spojené státy budou milovat své nepřátele, že už nepozdvihnou zbraň proti bližnímu a slabší národy se již nebudou bát jejich síly. Těžko říci, zda je tento reverend blouznivý idealista nebo důvtipný vtipálek. Obávám se (protože je to Bidenův přítel), že dříve to první. Ale toto bylo opravdu dobré (výživné bylo zejména sledovat obličeje přítomných). Ačkoliv lepší byla závěrečná řeč Sacha Baron Cohen o demokracii z komedie „Diktátor“.

Zaregistroval jsem nadšené statusy našich „progresivních" politiků, že prý „v této chvíli zvítězila demokracie" (sic!), Jakož i pohotovost paní prezidentky, jejíž v tomto případě trvalo jen několik minut, aby odeslala blahopřejný telegram ...

Inu, já vám nevím, přátelé, a omlouvám se všem, kteří chtějí být v této chvíli nadšení a dojati. Ale sledujíc nástup Bidena, který si do vlády bere ty nejmilitantnějších představitelů Demokratické strany, jak slibuje svým spojencům: „Znovu vás zapojíme do dění ve světě!" - řeknu vám, že to, co mi proběhlo po zádech, nebyla vlna euforie, ale mráz. ..končí komentář Eduard Chmelár.

Z komedie Diktátor


(rp,prvnizpravy.cz,fb,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif