Čína „vyprovodila“ americký torpédoborec ze svých vod

zprávy

Americký torpédoborec USS Benfold (DDG-65) 12.července se pohyboval v čínských teritoriálních vodách u Paracelských ostrovů, oznámilo  čínské ministerstvo obrany.

Čína „vyprovodila“ americký torpédoborec ze svých vod
Část čínského námořnictva
12. července 2021 - 10:10

„12. července americký torpédoborec Benfold, bez povolení od čínské vlády, nelegálně vplul do teritoriálních vod souostroví Xisha (čínský název pro Paracelské ostrovy)," řekl Tian Junli, mluvčí Čínské lidové osvobozenecké armády.

Podle China Central Television Junli poznamenal, že letecké a námořní síly země doprovázely americký torpédoborec, varovaly ho a vyhnaly z čínských vod.

„Ostrovy Xisha jsou prvotně čínským územím, akce ozbrojených sil USA jsou hrubým porušením suverenity a bezpečnosti Číny, způsobují vážné škody proti míru a stabilitě v Jihočínském moři, jsou vážným porušením zásad mezinárodního práva a klíčových norem mezinárodních vztahů, “uvedl úředník.



„Fakta ukazují, že Spojené státy jsou zdrojem bezpečnostních rizik v Jihočínském moři. Důrazně odsuzujeme tyto akce a v tomto ohledu vyjadřujeme svůj protest. Vyzýváme USA, aby takovéto provokativní akce okamžitě zastavily, “dodal.


Napětí v Jihočínském moři přetrvává kvůli nárokům řady zemí v regionu na souostroví Spratly a sousední Paracelské ostrovy. Kromě strategického umístění na křižovatce Indického a Tichého oceánu jsou podle odborníků na šelfu ostrovů značné zásoby ropy a minerálů. Hlavními uchazeči o vlastnictví těchto území jsou Vietnam a Čína a částečné nebo úplné nároky, včetně okolních vod, uvádějí také Brunej, Malajsie, Tchaj-wan a Filipíny.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif