CNN: Jméno Gorbačov je pro mnohé bolestnou připomínkou zániku SSSR

zprávy

Bývalý sovětský vůdce Michail Gorbačov může být dnes připomínán jako muž, který řídil kolaps velké říše. Nedávné oslavy výročí pádu berlínské zdi v roce 1989 připomnělo pád komunismu ve východní Evropě a znovusjednocení Německa.

CNN: Jméno Gorbačov je pro mnohé bolestnou připomínkou zániku SSSR
Michail Gorbačov, bývalý prezident SSSR
1. prosince 2019 - 06:20

Méně vzpomínané bylo setkání, které následovalo o několik týdnů později mezi Gorbačovem a americkým prezidentem Georgem H.W. Bushem na středomořském ostrovu Malta, kde se oba vůdci pokusili vyrovnat s tím, jak rychle se historie změnila.

„Podívej, jak jsme nervózní,“ řekl Gorbačov Bushovi podle sovětského přepisu rozhovoru.

„Byli jsme šokováni rychlostí změn, které se odehrávaly,“ řekl Bush.

Gorbačov a americký prezident George H.W. Bush se setkali v roce 1989 při rozhovorech signalizující oficiální konec studené války.

O třicet let později některé z hlavních témat projednávaných na tehdejším maltském summitu stále přinášejí zvláštní rezonanci - kontrola zbraní, Afghánistán a obtížné budování důvěry mezi Moskvou a Washingtonem.

V den, kdy se CNN posadila k rozhovoru s Gorbačovem v Moskvě, provedl prezident Donald Trump překvapivou návštěvu amerických jednotek v Afghánistánu, kde oznámil, že mírové rozhovory s Tálibánem byly obnoveny. Stejně jako před třemi desetiletími  Sovětský svaz se USA snaží dohodnout  odchod z Afghánistánu a zároveň zajistit, aby se centrální vláda v Kábulu nerozpadla.

V roce 1989 byly Spojené státy a Sověti na opačných stranách konfliktu, přičemž Washington podporoval bojovníky mudžáhídů, kteří se snažili svrhnout vládu afghánského prezidenta Muhammada Nadžíbulláha podporovaného sovětským režimem. Jen o dva roky později se však SSSR zhroutil, pomoc kábulské vládě skončila a Nadžíbulláhova vláda padla.

Na otázku, jaké ponaučení je možné si  vzít ze stažení sovětských vojsk, Gorbačov řekl: „Musí být staženi. To je hlavní lekce. Víte, je to jako zápas. Zápas svítí, šíří se oheň. A tyto střety, když přední, největší země tohoto konfliktu se stále více zapojují, jsou nebezpečné pro všechny národy. “



Koncem 80. let začalo Rusko stahovat jednotky z Afghánistánu. Pádu berlínské zdi předcházel další stěžejní okamžik: Podepsání smlouvy o jaderných raketách středního doletu v roce 1987.

Tento základ kontroly zbraní se letos fakticky zhroutil poté, co Spojené státy formálně ze smlouvy odstoupily a ruská vláda oznámila, že smlouva byla vyhozena do koše.

Na otázku o zániku smlouvy, kterou podepsal spolu s americkým prezidentem Ronaldem Reaganem, Gorbačov vyjádřil naději, že takové dohody o kontrole zbraní mohou být obnoveny.

„Všechny dohody, které existují, jsou zachovány a nezničeny," řekl,  „ale tohle jsou první kroky k ničení toho, co nesmí být v žádném případě zničeno. Pokud tedy tato cesta půjde dále, pak je možné všechno. To nesmí být dovoleno.“

Konečným cílem kontroly zbraní musí být úplné zbavení jaderných zbraní. Vzhledem k přetrvávající nedůvěře mezi Moskvou a Washingtonem se to však jeví jako vedlejší záležitost. Americko-ruské vztahy jsou nyní nejhorší od studené války, ale Gorbačov vyjádřil naději, že bude možné, aby Washington a Moskva našli způsob, jak v budoucnu zabránit „horké válce“.


„Myslím, že by tomu mělo být zabráněno,“ odpověděl Gorbačov na otázku, zda svět nevstoupil do nebezpečné nové éry multipolárního soupeření mezi státy. „Je dobré, že už po celém světě probíhá konverzace a lidé mluví, lidé reagují, a to je nejdůležitější věc."

Řečníci a politici, lidé,  chápou, že tato, nová studená válka, nesmí být spuštěna. To by se mohlo nakonec ukázat jako horká válka, která by mohla znamenat zničení celé naší civilizace. To nesmí být dovoleno. “

Tato studená válka byla samozřejmě předmětem intenzivního zájmu,  zejména po vysílání televizního seriálu "Černobyl" společnosti HBO.

Na otázku, zda viděl seriál, Gorbačov řekl ne:  „Neviděl jsem to, ale znám podrobně příběh v Černobylu. Nejdůležitější věc, kterou řeknu, je, že jsme studovali všechny důvody katastrofy. Všechny tyto závěry byly dány všem ostatním zemím. Tato zjištění jsou lekcí pro všechny a dodává: " Proč jste mlčeli několik dní? “ Ale říkám, že to bylo přesně tak, jak jsem uvedl dříve, ne jinak. Nechápali jsme, co se stalo. “

Gorbačov je tématem dokumentu „Setkání s Gorbačovem“, dokumentárního tvůrce Wernera Herzoge, který v Rusku bude promítán 5. prosince. Ve filmu je na co se dívat: Gorbačov není v Rusku uctíván způsobem, jakým byl  na Západě a jeho jméno přináší asociace bolestného sovětského kolapsu, který stále visí nad ruskou společností a kulturou.

(rp,prvnizpravy.cz,cnn,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif