Co ukázalo hlasování na Donbasu

zprávy

Ve volbách do ruské Dumy hlasovalo více než 200.000 obyvatel „DPR“ a „LPR“. Hlasovali jak přes internet, tak osobně šli k volbám v sousední Rostovské oblasti.

Co ukázalo hlasování na Donbasu
Ilustrační foto
21. září 2021 - 10:30

Ruské pasy v tuto chvíli obdrželo více než 600 tisíc lidí. Nedá se ale říci, že by hlasovala jen třetina z nich. Koneckonců, mnozí mohli opustit „republiky“ a získat povolení k pobytu v jiných regionech Ruska.

To znamená, že celkový počet doněckých a luhanských lidí, kteří odevzdali své hlasy a kteří si zachovali pasy na Ukrajině, je pravděpodobně ještě vyšší. Zde je však důležité, že Moskva dala volební právo lidem, kteří zpravidla nemají povolení k pobytu na území Ruské federace.

Toto je důležitý symbolický krok, který ukazuje, že pod kontrolou Moskvy se Donbas bude stále více integrovat do politické oblasti Ruska.

„Při této příležitosti ukrajinská Rada již přijala prohlášení, v němž požaduje, aby mezinárodní společenství označilo volby do Státní dumy za nelegitimní."

Ale pro Ukrajinu je lepší myslet na něco jiného. Rusko tak či onak zajistilo hlasování svých občanů na Donbasu.

A ukrajinská CEC zakazuje několika stovkám tisíc občanů Ukrajiny v kontrolované části regionu hlasovat na místních úřadech. Nehledě na to, že existuje rozhodnutí soudu, které již nabylo právní moci o nezákonnosti zrušení místních voleb.

Ale nikoho to nezajímá a místní volby v první linii nebyly naplánovány celý rok. A CEC prohlašuje, že ani je nebude vypisovat, protože  tam to není bezpečno. Ačkoli když bylo nutné zvolit novouo Radu v předčasných volbách vyhlášených Zelenským v roce 2019, nebyly žádné problémy s bezpečností.

Ruští občané v Donbasu mají opět možnost hlasovat pro ruské úřady. Ukrajinští občané na Donbasu nesmí volit ukrajinské úřady.



Tady jde o „boj o mysli“ a další krásná předvolební slova Zelenského o Donbasu , “píše na Facebooku šéfredaktor webu Strana Igor Gužva.

Proběhlé volby však nejsou jen zrychlením integrace „republik“ do Ruské federace. Důležitý je zde takový precedens, jako je oficiální podpora Ruska pro své nově občany v „DPR“ a „LPR“.

Pokud tuto situaci promítneme na možnou vojenskou exacerbaci, pak v tomto případě může Moskva oficiálně prohlásit, že brání statisíce svých občanů. A prakticky není pochyb, že v případě konfliktu v plném rozsahu bude tento konkrétní důvod k vyslání vojsk znít jako klíčový.


To je mimochodem jeden z důvodů, proč Kyjev kritizuje certifikaci „republik“ a odmítá uznat volby do ruské Státní dumy. A také pravidelně slibuje přijetí zákonů, které zavedou téměř trestní odpovědnost za ruský pas.

Ačkoli je zřejmé, že čím dále bude proces Minsk-2 zpožděn, tím více lidí na Donbasu si dobrovolně půjde pro ruský pas. Koneckonců, na rozdíl od toho, co se říká na Ukrajině, nikdo nenutí většinu místních obyvatel vzít si dokument Ruské federace.

Získat tamní „pasy“, bez nichž nelze vydat ruské občanství, je stále velmi obtížné.

To znamená, že neexistuje žádná povinná certifikace. A tento proces probíhá jen proto, že mnoho lidí zoufale čekajících na mírové urovnání se rozhodlo  získat ruský pas, který jim umožní prosadit se v novém životě - jak na nekontrolovaném území Donbasu, tak v Rusku.

A čím více místních obyvatel obdrží pas s dvouhlavým orlem, tím širší bude rozsah ruské integrace těchto regionů. Až do té míry, že celé místní obyvatelstvo bude hlasovat v prezidentských volbách v Ruské federaci v roce 2024.

A pak bude technicky nemožné provést Minsk-2. Mezitím tato cesta ještě nebyla zcela uzavřena.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif