Další úspěch Bidenovy politiky:Čína si udělá z Íránu svou čerpací stanici

zprávy

Pokud USA již nebudou důsledně vymáhat sankce, představuje íránský nadbytek hluboce zlevněné ropy atraktivní a pohotový zdroj a Čína může Islámskou republiku beztrestně provozovat jako svoji čerpací stanici.

Další úspěch Bidenovy politiky:Čína si udělá z Íránu svou čerpací stanici
Z jednání v Anchorage
25. března 2021 - 06:20

V návaznosti na nedávné setkání s ministrem zahraničí Anthony Blinkenem v Anchorage je jeden z nejlepších diplomatů Čínské lidové republiky, Yang Wi, opět na cestách - tentokrát do Teheránu. Yangův cestovní plán je stěží náhoda; je to jen první výsledek přímého jednání nové Bidenovy administrativy s ČLR.

Setkání v Íránu budou bezpochyby mnohem příjemnější a produktivnější než angažovanost v Anchorage, protože Peking a Teherán mohou v případě nezájmu Spojených států udělat velký kus práce. Navzdory protestům Bidenovy administrativy před Anchorage, že Spojené státy budou i nadále prosazovat sankce, je zřejmé - bez ohledu na testovací tiskovou konferenci - že Peking dospěl k závěru, že nebude mít žádný smysluplný dopad na zjevné obchodní vztahy mezi Čínou a Islámskou republikou. Nic nenasvědčuje tomu, že by Írán byl v Anchorage dokonce na pořadu dne, pokud by se nejednalo o prioritu Bidenovy administrativy: Nová jednání týkající se společného komplexního akčního plánu (JCPOA), do kterého již zvláštní vyslanec pro Írán Rob Malley zapojil čínské protějšky.

Čína má jasně jiné priority a bude pokračovat ve světle posouzení rostoucí slabosti Ameriky v Bidenově době a rostoucí síle Číny. Během Trumpovy administrativy ČLR spočítala, že zatímco levná íránská energie by mohla být hezká, neexistovalo srovnání mezi obchodováním s Íránem a obchodováním se Spojenými státy. Samozřejmostí bylo podvádění na okraji energetických sankcí, které byly základním kamenem „kampaně maximálního tlaku“ na íránský režim, ale vedení v Pekingu by neriskovalo ekonomický trest, který zjevně přichází za jakékoli smysluplné porušení. Snížená čínská poptávka po jejich ropě byla pro Teherán velkou frustrací ještě před energetickou krizí s koronaviry a trvala do konce roku 2020, ale vše se nyní mění.

Čína , jakožto největší dovozce energie na světě , se oprávněně začala zajímat o rozdíly mezi její akutní energetickou zranitelností a stále silnějším postavením Spojených států v oblasti energetiky, které se spolu se Saúdskou Arábií a Ruskem staly jedním ze tří největších světových producentů . Pokud však Spojené státy již nebudou důsledně vymáhat sankce, představuje íránský nadbytek hluboce zlevněné ropy atraktivní a pohotový zdroj a ČLR může beztrestně připravit Islámskou republiku jako svou čerpací stanice. Zatímco sledování temného světa nelegálních íránských „tankerů duchů“ je obtížné, zprávy z otevřených zdrojů naznačují, že vývoz do Číny by se v únoru mohl zdvojnásobit a poté tento měsíc téměř čtyřnásobně na milion barelů denně.



Pro Teherán není tento dramatický nárůst vývozu do Číny nic menšího než ekonomický Deus ex Machina, intervence, která mulláhům umožní vydržet maximální sankce z Washingtonu, než se dohodnou na nových jednáních JCPOA, zejména proto, že Bidenova administrativa nabídla preventivní ústupky, jako je odstranění Yeminiho Houthiho ze seznamu Organizace pro zahraniční teroristy a zmrazení prodeje stíhaček F-35 do Spojených arabských emirátů. Pokud dokážou prodat ČLR milion barelů denně, pak to jednak zmírní jejich skladovací krizi, jednak jim dá výnos na vydržení ekonomických sankcí ze strany USA a Spojené státy tak  během několika týdnů promrhají ekonomickou „páku“, která se během předchozí administrativy pečlivě budovala. Ale to je jen část strategických překážek, které pro USA představuje zrušení sankcí. Z hořkých zkušeností víme, že výnosy z těchto prodejů nebudou použity na zlepšení životů íránského lidu, ale budou převedeny na teroristické zmocněnce, kteří plánují útok na Američany a americké spojence od Libanonu po Jemen. Kromě toho bude mít ČLR hojný a zlevněný zdroj energie v otevřeném vzdoru vůči sankcím USA, zatímco Amerika a její spojenci ztrácejí kritický podíl na trhu.

Při zpětném pohledu může být čínský pivot vůči Íránu pouze prvním projevem nové geostrategické krajiny, která se formuje po schůzkách v Anchorage. Zdá se, že Bidenova administrativa je ochotna nahradit tuto nepříjemnost ve snaze o velkou smlouvu o klimatu a zvláštní vyslanec pro klima John Kerry se tento týden poslušně zúčastnil virtuálního setkání na toto téma, kterému předsedal jeho čínský protějšek Xie Zhenhua. Otázkou pak bude, jestli administrativa také bude zavírat oči před narůstajícím obchodem mezi Čínou a Íránem, přestože tento obchod vážně podkope americké zájmy na Středním východě? Pekingská odpověď na tuto otázku, nadšeně se opakující v Teheránu, se zlověstně jeví jako „ano“.

(rp,prvnizpravy.cz,nationalinterest,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?