DE: Nejchudší země Evropy zaplatí za plány Merkelové a Macrona!

zprávy

Francouzsko-německý plán na obnovu evropské ekonomiky zahrnuje vytvoření fondu, který bude financován nejchudšími zeměmi EU, píše The Daily Express s odkazem na novou studii.

DE: Nejchudší země Evropy zaplatí za plány Merkelové a Macrona!
Emmanuel Macron a Angela Merkelová
27. května 2020 - 04:20

Současně byly pandemií koronavirů vážně postiženy největší ekonomiky Evropské unie (Itálie, Francie, Španělsko), takže dostanou část plateb z fondu.

Podle plánu Francie a Německa ponesou nejchudší evropské země břemeno obnovy EU po koronavirové pandemii, uvádí The Daily Express s odvoláním na novou analýzu a pod titulkem „Ostuda Evropské unie“.

Publikace připomíná, že francouzský prezident Emmanuel Macron a německá kancléřka Angela Merkelová si chtějí vzít  půjčku 500 miliard eur na mezinárodních trzích, aby je poskytli jako granty a půjčky členským státům EU. V rámci svého projektu se evropské země zavazují k úplnému zaplacení finanční pomoci, která bude vyplacena průmyslovým odvětvím a regionům, které byly touto pandemií nejvíce zasaženy.
 
Podle studie Centra pro evropský ekonomický výzkum však mohou být nejchudší evropské země největšími dárci. Podle jednoho z předpokladů může tedy Polsko věnovat fondu 10,4 miliard eur, protože v porovnání s největšími ekonomikami EU bude trpět menší recesí. Zároveń se očekává, že země jako Francie, Španělsko, Řecko a Irsko budou více zasaženy následky koronaviru, takže dostanou velké částky z fondu obnovy.

 
Podle britských novin platí, že podle modelu, který bere v úvahu pokles HDP, zaplatí více než Polsko jen největší ekonomika EU – ta německá: Očekává se, že do fondu vloží 23,45 miliard eur. Itálie, třetí ekonomika EU, obdrží finanční pomoc ve výši 25,8 miliard eur, Španělsko obdrží 13,73 miliard eur, zatímco Francie, která se řadí na druhé místo v ekonomice, obohatí o 10,67 miliardy eur. Takzvaná „šetřící čtyřka“ (Dánsko, Rakousko, Švédsko a Nizozemsko), která se veřejně postavila proti francouzsko-německému plánu, bude fond rovněž financovat podle podmínek dohody, zatímco z Rumunska a České republiky se očekávají miliony eur.
 
„Fond obnovy nakonec nepomůže vyřešit vážné finanční problémy Itálie a Řecka," uvedl autor studie, profesor Friedrich Heinemann. Podle něj z ekonomického hlediska plynou peníze z východní Evropy na jih, protože na jihu je recese cítit obzvláště hluboce, ale z politického hlediska vznikne „významný odpor“ a z dlouhodobého hlediska nebudou výhody fondu „zřejmé“. Přičemž Madrid varoval, že by odmítl fond podpory ve formě půjčky, protože by na Španělsko a Itálii uvalil většinu dluhů, dodává The Daily Express.

(kou, prvnizpravy.cz, express.co.uk, foto: arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?