DE: USA budou bojovat proti „agresi“ Pekingu v Jihočínském moři

zprávy

USA vyslaly do Jihočínského moře raketový torpédoborec USS Barry, aby odrazil možnou agresi Pekingu v regionu, píše Daily Express.

DE: USA budou bojovat proti „agresi“ Pekingu v Jihočínském moři
Raketový torpédoborec USS Barry
24. listopadu 2020 - 09:01

Jak uvádějí noviny, regionální mocnosti z toho nebyly příliš šťastné, protože takové kroky Washingtonu by mohly vést k přímému konfliktu ve sporných vodách.

V sobotu byla oznámena přítomností tohoto torpédoborce třídy Arleigh Burke v regionu. Podle prohlášení na oficiálních stránkách tichomořské flotily USA tam bude USS Barry pracovat „na posílení míru a stability“.

„Trvalá přítomnost v Jihočínském moři je nezbytná pro udržení volného a otevřeného provozu v indicko-pacifické oblasti," řekl velitel USS Barry kapitán Chris Gal. „Svoboda plavby pro všechny národy v mezinárodních vodách je nesmírně důležitá.“

„Je neuvěřitelné, kolik rybářských a obchodních lodí se denně plaví těmito vodami a podniká zde. Aby mohla USS Barry provádět své mise bezpečně, efektivně a profesionálně, musíme neustále pracovat jako tým a stále být v kontaktu, “ řekl poručík Jordan Brooks, velitel jedné z doprovodných lodi.

Je to popáté kdy v roce 2020  toto bojové plavidlo vykonávalo v regionu běžné úkoly. „Ať už působí samostatně nebo jako součást větší skupiny, USS Barry je velmi viditelným symbolem obrovské moci, kterou mohou Spojené státy nasadit v boji proti agresi," řekl poručík Timothy, plánovací a taktický důstojník.



To vše se stalo uprostřed naléhání Spojených států na jiné země, aby Čína byla blokována ve sporných vodách, zejména vzhledem k tomu, že Peking staví na atolech vojenské základny. Podle amerických představitelů navíc Washington zvýší počet smluv, které regionálním úředníkům umožní vstoupit na americké lodě a vykonávat na nich své profesionální činnosti, aby zmařily údajné „agresivní chování“ Číny.

Boj proti nezákonnému rybolovu těmito metodami však u některých spojenců USA vyvolal obavy.

Gilang Kembara, výzkumný pracovník indonéského Centra pro strategická a mezinárodní studia, se konkrétně domnívá, že Jakarta takový militaristický krok Spojených států neschválí.
 
„Myslím, že je dobrá věc, pokud USA nabídnou Indonésii spolupráci s jejich pobřežní stráží, protože nezákonný, nehlášený a neregulovaný rybolov je trestnou činností, a proto v boji proti němu potřebujeme vymáhání práva. Ale pokud to, co nabízejí, je spolupráce s americkým námořnictvem, a to se stane vojenským] problémem, tak  tento přístup je přehnaný, protože si nemyslím, že nezákonný rybolov je existenční hrozbou pro národ," dodal Gilang Kembara.

(rp,prvnizpravy.cz,dailyexpress,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif