Die Zeit: Evropa nemá důvod opustit „Nord Stream – 2" kvůli Trumpovi!

zprávy

Německo se nesmí stát rukojmím hlavy Bílého domu Donalda Trumpa a potěšit ho odmítnutím projektu „Nord Stream 2", napsal Die Zeit.

Die Zeit: Evropa nemá důvod opustit „Nord Stream – 2" kvůli Trumpovi!
Ilustrační foto
2. září 2018 - 07:25

„Nekonzistentní a výbušný" prezident Spojených států „nás může snadno nechat bez zkapalněného plynu, jestli u něj znovu převládne protiněmecká nálada", varoval autor článku Theo Sommer. V této souvislosti doporučil se spoléhat na Rusko, které je po desetiletí spolehlivým dodavatelem Evropy.

Navzdory skutečnosti, že projekt „Nord Stream-2“ má mnoho protivníků, zejména pobaltských států a Spojených států, řada faktů hovoří ve prospěch realizace tohoto projektu, napsal Die Zeit. Ti, kteří tvrdí, že výstavba nového plynovodu je „nebezpečný manévr Putina“, jehož účelem je učinit Německo a Evropu ještě více závislé na Rusku, musí pochopit, že žádná závislost není, zdůraznil Theo Sommer.

Pouze 40% plynu pspotřebovaného SRN je dovezeno z Ruska, zbytek z Norska, Nizozemska a dalších zemí. Ruská ropa představuje 36,9% z celkového objemu dodávek, 11,4% norská a 8,9% z Kazachstánu. V roce 1990 bylo z Ruska dovezeno mnohem více surovin. Takže v tomto smyslu se kremelský "pákový efekt" dokonce zmenšil a nový plynovod zásadně situaci nezmění, uvedl německý novinář.


Kromě toho musí Německo a EU obecně zvýšit dodávky plynu. V Norsku a Nizozemsku dochází k poklesu produkce. Rusko se po desetiletí ukázalo být spolehlivým dodavatelem, dokonce i v letech studené války. Faktem je, že Moskva potřebuje příjmy z prodeje surovin, vysvětlil autor. Současně Sommer vysvětluje přerušení dodávek v letech 2006 a 2009 nikoliv „Putinovým vzdorem", ale ukrajinskou politikou.

Někteří kritici tvrdí, že „Nord Stream-2" je „akt zrady a geopolitické bláznovství", který odevzdá na milost Moskvy „Polsko, Ukrajinu a zbytek Evropy". Toto tvrzení je však nepodložené, zdůraznil Sommer. Plynárenská infrastruktura v EU se neustále zlepšuje. Nové plynovody propojují západní sítě s Polskem, Maďarskem, Slovenskem a Ukrajinou. Byly zavedeny dodávky reverzního (zpětného) plynu. Diverzifikace zdrojů zásobování energií pokračuje. Na území Evropy bylo vybudováno 30 terminálů pro příjem zkapalněného zemního plynu. Takže v případě přerušení dodávky bude Evropa vždy schopna vyrovnat deficit, vysvětlila publikace.

Problém s Ukrajinou Sommer považuje za „řešitelný". Podle něj Kyjev se klidně může dohodnout s Moskvou na pokračování tranzitních dodávek v přijatelných objemech a za přijatelnou cenu. A k úspěchu tohoto podniku musí ukrajinský prezident Petro Porošenko projevit „realistický postoj", zdůraznil autor.

Není možné zapomenout, že americký LNG je o 25% dražší než zemní plyn ze Sibiře, připomněl Sommer. Navíc jsou odborníci přesvědčeni, že v blízké budoucnosti se cenový rozdíl nezmění. Evropa potřebuje konkurenci na trhu s plynem pro stanovení cen, podtrhl předseda správní rady německého koncernu Evonik Christian Kuhlman. A Berlín však nemá žádné hospodářské ani politické důvody pro opuštění projektu „Nord Stream-2“, aby vyšel vstříc šéfovi Bílého domu.


Jeho neoprávněná hrozba sankcemi vůči Íránu vyvolala růst cen ropy z 50 na 75 dolarů za barel. „Co dělá Trump je strašné," uvedl rozhořčeně autor. Brzy ekonomika Německa a soukromí spotřebitelé pocítí nárůst hodnoty černého zlata. V tomto ohledu ani jednoduchý „výpočet z hlavy" nedává důvod pro to vyjít vstříc Washingtonu, napsal autor.

Německo se nemůže stát „rukojmím“ amerického prezidenta. „S nestabilním a výbušným Trumpem se Amerika stala nespolehlivým partnerem. Neklidný milenec, který napíše v časných ranních hodinách, že nás může snadno nechat bez zkapalněného plynu, pokud ho náhle znovu ovládne protiněmecká nálada. Závěr je: nemůžete se nechat obloudit!" uzavřel Theo Sommer.

(kou, prvnizpravy.cz, zeit.de, foto: arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?