Erdogan a Putin se dohodli na ceně protiraketového systému S-400

zprávy

Na společné tiskové konferenci v Ankaře prezidenti Recep Tayyip Erdoğan a Vladimir Putin oznámili dohodu o dodávce protiraketového systému S-400.

Erdogan a Putin se dohodli na ceně protiraketového systému S-400
Recep Tayyip Erdoğan a Vladimir Putin
4. dubna 2018 - 06:20

„Obchod je hotov, dohodli jsme se,“ ukázal turecký prezident smlouvu o dodávce  protiraketového systému S-400.

„Některé kruhy chtěly přerušit turecko-ruskou spolupráci, ale naše vztahy úspěšně překonaly i „aféru s jedem“. Naše obchodní aliance překoná každou provokaci, spojení je silnější než železo,“ řekl Erdogan.

USA varovaly Turecko před následky nákupu S-400!

"Zrychlili jsme výrobu a dohodli se na cenách, což je nesmírně důležité," uvedl ruský prezident a dodal, že rozhodnutí o zrychlení dodávek bylo iniciováno ze strany Ankary.

Dále Putin uvedl, že strany si určily priority vojensko-technické spolupráce. Perspektiva dalších dodávek zbraní do Turecka bude podrobně projednána na nadcházejícím zasedání příslušné mezivládní komise. Kromě toho prezident Putin dodal, že k dnešnímu dni neexistují žádné překážky pro společnou výrobu komplexů.

"Jedná se výhradně o obchodní záležitosti, které jsou vyřešeny na úrovni hospodářských subjektů. Nemáme k tomu žádné vojenské a politické podmínky a neexistují žádná omezení, "řekl Putin na tiskové konferenci.

Erdogan zkouší trpělivost NATO svojí smlouvou s Putinem

Dále turecký prezident  zhodnotil rozvíjející se obchodní vztahy s Ruskem, které byly „poškozeny“ sestřelením ruské stíhačky tureckým letectvem. Od té doby Rusko uvalilo embargo na zboží z Turecka a Rusům nebylo doporučeno cestovat do Turecka, ale situace se uklidnila a obchodní vztahy se opět rozvíjejí.

Putin: Od vás žádná rajčata nechci a teď už Turci jenom počítají ztráty

"Náš obchodní objem s Ruskem, ve srovnání s předchozím rokem se zvýšil o 32 procent podle našich výpočtů a přesáhl 22 miliard dolarů. Naše cíle jsou ale mnohem vyšší, chceme dosáhnout objemu 100 miliard dolarů. Služby a investiční dohody, které budou uzavřeny při této příležitosti, jak  doufám, tak cíl 100 miliard mohou splnit,“ zdůraznil Erdogan.

„Chceme dokončit Akkuyu jadernou elektrárnu do roku 2023. Bude to investice, která bude vyšší než 20 miliard dolarů. V roce 2017 počet ruských turostů dosáhl 4,7 milionu, to je nejvíce turistů přicházejících do Turecka. V příštím roce se očekává, že Turecko navštíví 6 milionů turistů z Ruska. Naším přáním je obnoení bezvízového styku,“ pokračoval turecký prezident.

„Sdílíme stejné obavy týkající se mnoha základních otázek o Sýrii s našimi ruskými přáteli. Budeme průběžně informovat pana Putina o činnosti v Afrinu," řekl k situaci v Sýrii Erdogan.


(rp,prvnizpravy.cz,cagdasses, ria,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 77%
transparent.gif transparent.gif
Ne 12%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 11%
transparent.gif transparent.gif