Erdogan kupuje další ruské systémy S-400, co na to NATO a Trump?

zprávy

Turecký prezident Erdogan oznámil, že jeho země brzy zakoupí více ruských protiletadlových systémů. Smlouva by měla být připravena k podpisu.

Erdogan kupuje další ruské systémy S-400, co na to NATO a Trump?
Recep Tayyip Erdogan
3. prosince 2019 - 03:20

Moskva doufá, uvedl zástupce státního vývozce zbraní Rosoboronexport, že v první polovině příštího roku uzavře smlouvu na dodávku dalších raketových systémů S-400 do Turecka. Podle prohlášení turecké prezidentské administrativy by podpis měl být pouhou formalitou, uvádí Jerusalem Post s odvoláním na ruskou tiskovou agenturu RIA.

Nákup ruského protiraketového obranného systému byl Spojenými státy tvrdě kritizován a nakonec vedl k tomu, že USA zastavily dodávku svého prvního tajného letadla, které bylo vyrobeno pro spojence, rovněž i pro Turecko. V Pentagonu byly vzneseny obavy o bezpečnost, protože technika ruského obranného systému v Turecku by mohla být přizpůsobena ke kontrole amerických letadel. Proto byl dokončen odpovídající výcvikový program pro turecké piloty.

Další nákupy pravděpodobně zhorší vztah mezi Washingtonem a Ankarou. Lze ale také říci, že se vztah znormalizuje. Protože dva formálně spojenecké státy se od války v Iráku nebyly schopné spolu dohodnout, tehdy Turecko těsně před začátkem bojů zrušilo svou podporu USA, a tím se americká armáda dostala do potíží.

Celkově nákup raket ukazuje, jak daleko se Ankara nyní vzdálila od NATO. Pro NATO tento vývoj přináší nebezpečí, ale také pro Turecko. Rusko a Turecko jsou tradičně spojenci. Dokonce ani dočasné rovné zájmy v Sýrii se nezmění.


Prodej systému S-400 přes Moskvu do Ankary má proto zvláštní symbolickou hodnotu. Nasazení proti ruským letadlům je nepravděpodobné. A není jasné, jaký má zájem Rusko na lépe bráněné Turecko. Na druhou stranu má Ankara malý zájem o přílišné spoléhání se na Moskvu, zejména pokud se jedná o totální nesouhlas s Washingtonem. Turecko je uvězněno ve strategické pasti mezi Sýrií a Ruskem.

(rp,prvnizpravy.cz,freiwelt,foto:arch.)



Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif