Erdogan, libyjský sultán?

zprávy

Turecký prezident navzdory všem očekáváním zvrátil libyjskou situaci tím, že způsobil těžké ztráty generálu Haftarovi díky silám a zbraním dodaným Tripolisu.

Erdogan, libyjský sultán?
Recep Tayyip Erdogan, turecký prezident
20. června 2020 - 09:01

Silný muž z Ankary po pozoruhodném úspěchu proti koronavíru je ve východním Středomoří nepřehlédnutelný.

Od pádu Kaddáfího v roce 2011 se libyjské prostředí stále zhoršovalo. V loňském roce jsme se divili, kdy generál Haftar - podporovaný Egyptem, Saúdskou Arábií, Emiráty, Ruskem a Francií - chtěl obsadit Tripolis a odstranit vládu národní jednoty vedenou Fayezem Al- Sarrajem, podporovaném Muslimským bratrstvem.

V červnu 2020 je výrazný rozdíl: Haftar při při protiofenzívě vládních jednotek ztratil všechna svá vítězství. Turecký prezident tím, že dal veškerou svou sílu Fayez al-Sarrajavovi a poskytl mu důstojníky, zbraně a tisíce syrských bojovníků, situaci zvrátil a postavil se do pozice, kdy může rozhodovat o budoucnosti tohoto státu.

„Erdogan se také těší ze své pomsty Vladimíru Putinovi, který nad ním vládl v Sýrii. Tentokrát Kreml, který (nepřímo) podporoval Haftara pomocí stovek ruských žoldáků ze skupiny Wagner, vedených blízkým spolupracovníkem ruského prezidenta, ztratil hru. Z velké části, jak v Sýrii, i když s rovnováhou moci s opačným znaménkem, bude v Libyi uzavřena dohoda o ukončení krize v Ankaře a Moskvě, “komentuje autor článku.

„Navzdory skutečnosti, že Turecko je členem NATO, pro tuto organizaci neustále vytváří problémy. Ankara blokuje provádění nové strategie Aliance definované po připojení Krymu k Rusku, Ankara může požadovat náhradu, “píše se v Le Figaro.



„Recep Tayyip Erdogan může přidat k svému úspěchu v zahraniční politice vítězství, které získal nad Covidem 19. S údaji o 4 807 úmrtích a přibližně 178 tisíc případech infekce u více než 83 milionů lidí překonalo Turecko pandemii s méně ničivými následky než Španělsko," Itálie nebo Francie: turečtí zdravotničtí činitelé reagovali s vysokou mírou účinnosti, ačkoli zpočátku čelili jednomu z nejrychleji rostoucích případů šíření choroby na světě. (...) Lidé starší 65 let a mladší 20 let neměli dovoleno vycházet ven, a o víkendech byla uvalen všeobecný  zákaz vycházení,“ píše se v článku.

„1. června, když se čísla popularity začala propadat, Erdogan oznámil konec karanténních opatření a obnovil svobodu pohybu. Je příliš brzy na to, aby sultán oslavil vítězství? Nové pozorování pozitivních testů na koronavirus, byť slabé, 14 a 15. června přiměly úřady k opatrnosti ... “shrnuje Jean-Marc Gonin.

(rp,prvnizpravy.cz,lefigaro,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?