Erdogan nevyloučil, že Ankara nakoupí Su-35 a Su-57 místo F-35!

zprávy

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nevyloučil možnost získat ruské bitevniky namísto amerických, uvedla turecká televize NTV.

Erdogan nevyloučil, že Ankara nakoupí Su-35 a Su-57 místo F-35!
Ruský bitevnik Su-35
30. srpna 2019 - 10:15

V úterý navštívil turecký vůdce spolu s Vladimirem Putinem leteckou show MAKS-2019 v Žukovském. Poté ředitel Federální služby pro vojensko-technickou spolupráci Dmitrij Šugaev řekl, že Su-35 nebo Su-57 se začali zajímat Turecko.

„Proč ne? Nepřišli jsme naprázdno. Poté, co zjistíme konečné rozhodnutí USA (ohledně F-35) podnikneme své vlastní kroky...Trh, kde se můžeme zabezpečit tím, co potřebujeme, je velký,“ řekl Erdogan na otázku novinářů ohledně možnosti nákupu ruských vojenských letadel.


Washington nedávno vyloučil Ankaru z programu stíhaček F-35 v reakci na akvizici ruských protiletadlových raketových systémů S-400.

Pokud by Ankara přistoupila na nákup ruských stíhaček, bylo by to sice logické, ale odezva v USA a její následná ozvěna v NATO nebude příliš nadšená.

Su-35 je víceúčelový stíhač ruské generace 4++, je dodáván do Číny a nejsou v blízké budoucnosti vyloučeny ani vývozy do Indonésie, Indie a Malajsie. Su-57 je pak nejnovější ruský bitevnik páté generace.

(kou, prvnizpravy.cz, ntv.com, foto: arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif