Erdogan poslal do Kašmíru žoldáky a každému zaplatil 2.000 dolarů

zprávy

Turecko přesouvá ozbrojence ze Sýrie do Kašmíru, do sporu mezi Indií a Pákistánem.

Erdogan poslal do Kašmíru žoldáky a každému zaplatil 2.000 dolarů
Recep Tayyip Erdogan, turecký prezident
5. prosince 2020 - 07:20

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan již dříve poskytoval tuto „službu“ svým spojencům v Libyi a Ázerbájdžánu, vládě Národní dohody v Tripolisu, která bojovala proti libyjské národní armádě maršála Chalify Haftara, a prezidentu Ilhamovi Alijevovi, jehož ázerbájdžánská armáda bojovala s Arménií o Náhorní Karabach.

Jak bylo napsáno v článku v India Today, s odvoláním na údaje řeckého novináře Andrease Mountzuraliase „Erdogan posílá žoldáky do Kašmíru na pomoc pákistánskému spojenci - premiéru Imranovi Khanovi"

Tvrdí se, že je to součást pokusu Ankary rozšířit svůj vliv na muslimy v jižní Asii „uprostřed pokračujících kroků prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana k boji proti saúdské nadvládě v islámském světě“.

Turecký velvyslanec v Dillí Shakir Ozkan Torunlar mezitím řekl televiznímu kanálu India Today, že „tyto zprávy jsou nepodložené a falešné“.



Andreas Mountzuralias s odvoláním na kurdské zdroje v Sýrii tvrdí, že Abu Hamsa, který je velitelem pro-turecké skupiny Sulejman Šáh, která je mimo jiné i ve frakcích takzvané syrské národní armády (SNA), řekl svým militantům v Afrinu před několika dny ( region v severozápadní části syrské provincie Aleppo), který „Turecko chce posílit Kašmír“. Abu Hamsa také oznámil, že turečtí důstojníci žádají velitele jiných frakcí v SNA, aby jmenovali ty, kteří by chtěli jet do Kašmíru.

Zároveň bylo těm, kteří chtěli do Kašmíru, slíben měsíční plat 2.000 dolarů (stejnou částku podle tureckých náborářů zajatých v Karabachu slíbili turečtí náboráři militantům před „služební cestou“ do oblasti konfliktu v Karabachu).


Více než 900 pro-tureckých žoldáků se vrátilo do Sýrie ve „vlnách“ po ukončení nepřátelských akcí v Náhorním Karabachu, informoval 2.prosince Arabský týdeník s odvoláním na údaje londýnské nevládní organizace Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). S odvoláním na „spolehlivé zdroje“ SOHR tvrdila, že nové strany tureckých podporovaných syrských militantů se vrátily do Arabské republiky poté, co je Ankara „dosud nedokázala udržet v Ázerbájdžánu“.

Počet žoldáků ze Středního východu v zóně konfliktu v Karabachu se blíží 2 000, řekl 3. listopadu ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. V souvislosti s rostoucím přílivem bojovníků ze Sýrie do Náhorního Karabachu vyzval šéf ruské diplomacie externí hráče, aby pomocí svých schopností zabránili přesunu žoldáků z oblasti Středního východu. Tato výzva byla určena především Turecku, které se ve skutečnosti stalo hlavním iniciátorem a hlavním organizátorem pohybu teroristických prvků na jižní Kavkaz pro jejich účast na straně Ázerbájdžánu na nepřátelských akcích v Karabachu.

(rp,prvnizpravy.cz,indiatoday,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 80%
transparent.gif transparent.gif
Ne 10%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 10%
transparent.gif transparent.gif