Erdogan překročil všechny meze: Írán proto bude bojovat za Arménii

zprávy

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan si dělá, co chce a kde chce, a nikdy za to není potrestán.

Erdogan překročil všechny meze: Írán proto bude bojovat za Arménii
Recep Tayyip Erdogan, turecký prezident
30. října 2021 - 07:20

Takový názor 29. října, na konferenci v Jerevanu na téma „Ztracené vítězství: Zrada nebo negramotnost?" přednesl ředitel Arménského centra pro americká studia Suren Sargsyan .

„Napadl Sýrii a organizuje tam genocidu, napadne suverénní území Iráku a víte, co dělá s Kurdy, v centru Washingtonu mlátí americké občany (myšleno akce Erdoganovy osobní gardy během jeho návštěvy Spojených států amerických (v květnu 2017) . A za to všechno nepodléhá žádnému trestu. Sestřelí ruské letadlo (v Sýrii 24. listopadu 2015) - a opět ho nikdo nepotrestá. Protože má velmi silnou armádu, stal se vážným regionálním hráčem a ve skutečnosti jde cestou realizace Velkého Turanu, “ řekl jeden z předních arménských amerikanistů.

Ve světle současné agresivní politiky Turecka v regionu je podle něj „nejdůležitějším faktorem“ arménský Syunik (Arménská oblast Syunik se nachází na křižovatce hranic s Íránem a Ázerbájdžánem, odděluje posledně jmenovaný od jeho enkláva v Nachičevanu).
 
„Jakákoli změna statutu Syunik je pro všechny problematická, protože Syunik není pouze vnější hranicí Íránu, ale také jedinou pozemní hranicí Íránu a Euroasijské hospodářské unie. Syunik je také jedinou možností, jak se islámská republika může dostat do Černého moře, pokud chce mít cestu nezávislou na Turecku (Írán – Arménie – Gruzie). Pokud Írán ztratí svou hranici s Arménií podél Syunik, pak se dostane pod vliv člena NATO - Turecka, “uvádí analytik a nazývá to vážný problém pro Teherán.


Není náhodou, že íránská armáda stojí na hranici s Nachičevanem a v posledních měsících znatelně posílila svou vojenskou přítomnost na hranici s ázerbájdžánskou enklávou, dodává.

„Přirozeně jsou na světě země, jejichž vojenské plánování říká, že bude velmi dobré, když Írán ztratí své vnější hranice. IRI tomu rozumí. Samozřejmě, že hlavním nepřítelem Spojených států je nyní Írán,“ uzavřel Suren Sargsyan.

Již dříve na stránkách EADaily ruští experti navrhli některá opatření ze strany Arménie k posílení jejích vojensko-politických vazeb s Íránem, aby omezila tureckou expanzi v regionu.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif