Erdogan v rozhovoru s Putinem nabídl, že dá Izraeli „silnou lekci“

zprávy

Prezidenti Ruska a Turecka během telefonického rozhovoru, který se konal dnes 12. května, diskutovali o situaci v Palestině. Informovala o tom státní tisková agentura Anadolu s odkazem na tiskovou službu hlavy tureckého státu.

Erdogan v rozhovoru s Putinem nabídl, že dá Izraeli „silnou lekci“
Ze setkání obou prezidentů v roce 2020
12. května 2021 - 16:46

Prezidenti si vyměnili názory na nedávné zhoršení situace ve východním Jeruzalémě a vyjádřili vážné znepokojení nad pokračujícími střety a rostoucím počtem obětí. Vladimir Putin a  Recep Tayyip Erdogan vyzvali strany konfliktu, aby snížily napětí a urovnaly své spory mírumilovným způsobem.

Současně vzali na vědomí ruskou a tureckou principiální pozici podpory řešení duálního stavu palestinsko-izraelského konfliktu na základě všeobecně uznávaných norem mezinárodního práva. Zdůraznili také zvláštní úlohu mezinárodního kvarteta mediátorů v mírovém procesu (Rusko, EU, OSN a USA), píše tisková služba ruského prezidenta Vladimira Putina..



„Recep Tayyip Erdogan v rozhovoru s Vladimírem Putinem uvedl, že mezinárodní společenství by mělo Izraeli dát silnou a omezující lekci, a za tímto účelem bude Turecko pokračovat ve svých iniciativách na všech úrovních,“ uvádí se v prohlášení tiskové služby hlavy tureckého státu.

Turecký prezident rovněž upozornil na důležitost „shody názorů Ruska a Turecka na události v Jeruzalémě“.

Prezident Erdogan zdůraznil, že „aby se zabránilo další eskalaci krize, je důležité, aby do této záležitosti zasáhla Rada bezpečnosti OSN a dala Izraeli rozhodné a jasné signály k zastavení útoků,“ dodala vláda tureckého vůdce.

Pouliční střety arabského obyvatelstva ve východním Jeruzalémě, s epicentrem v oblasti mešity Al-Aksá na Chrámové hoře, s izraelskou policií v posledních dnech, rychle přerostly v ozbrojený konflikt mezi židovským státem a palestinskými skupinami ovládající pásmo Gazy. Následovala výměna raketových útoků, která pokračovala dodnes , při níž zahynuly desítky lidí a stovky byly zraněny.

(rp,prvnizpravy.cz,kremlin, anadolu,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif