Erdogan varuje: Spojené státy mohou ztratit v Turecku spojence!

zprávy

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan řekl, že USA mohou ztratit spojence v podobě Turecka, uvedly noviny Haberturk.

Erdogan varuje: Spojené státy mohou ztratit v Turecku spojence!
Recep Tayyip Erdogan, turecký prezident
29. července 2018 - 11:06

K takovému prohlášení Erdogan dospěl, když komentoval postavení Ankary k zadržení amerického pastora Andrewa Brunsona.

„Podle mého názoru to je všecko psychologická válka. Nebudeme ustupovat sankcím. V Bransonově otázce nebudeme kupčit," citují noviny tureckého vůdce.

Turecký prezident rovněž uvedl, že Ankara požádala USA, aby jí pomohly při návratu turecké občanky Ebru Ozkanové z Izraele. „Ebru byla propuštěna, ale její pas byl zkonfiskován. Zeptali jsme se, zda je možné pomoci jí vrátit se do Turecka předáním pasu Američanům," sdělil Erdogan. Dodal, že Ankara neslíbila, že „výměnou za to vrátí Bransona".


Předtím média uvedla, že americký prezident Donald Trump požadoval, aby Izrael propustil tureckou občanku obviněnnou z vazby na hnutí Hamas výměnou za vydání amerického pastora Tureckem. Ankara odmítla pastora vydat. Izrael deportoval Ebru Ozkanovou 15. července.

Americký pastor byl zadržen v Turecku v říjnu 2016 na základě obvinění z napomáhání organizaci gulenistů FETÖ, která se v Turecku považuje za teroristickou stejně jako z podpory Straně práce   Kurdistánu (PKK), která je zakázaná. Branson popírá obvinění, a tvrdí, že je „hanebné a odporné".


Nedávno se otázka osudu pastora stala jedním z nejostřejších problémů ve vztazích mezi USA a Tureckem. Ve čtvrtek americký prezident Donald Trump a viceprezident Michael Pence oznámili možnost uložení ekonomických sankcí vůči Turecku, pokud nebudou přijata okamžitá opatření na osvobození amerického pastora. Později turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu řekl, že Ankara nemá v úmyslu tolerovat americké hrozby a zásahy USA do vnitřní politiky země. A to ještě nedozněly ani vzájemné výpady kvůli nákupu ruského raketového systému S-400 Tureckem, kdy USA blokují Ankaře přístup k nejnovějším stíhačkám F-35.

(kou, prvnizpravy.cz, haberturk.com, foto: arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif