EU zuří: Turecký letecký dopravce převáží migranty do Minsku

zprávy

Letecké společnosti Turkish Airlines a FlyDubai mohou být v Evropské unii zakázány kvůli pokračující krizi s migranty na vnější hranici EU – mezi Polskem a Běloruskem.

EU zuří: Turecký letecký dopravce převáží migranty do Minsku
Ilustrační foto
10. listopadu 2021 - 09:01

„EU prozkoumá, jak uvalit sankce, včetně zařazení na černou listinu letecké společností ze třetích zemí, které se aktivně podílejí na obchodování s lidmi,“ řekla minulé pondělí předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová .

Transparentní narážka od šéfky výkonného orgánu EU následovala po prudké eskalaci situace na polsko-běloruské hranici, na kterou zaútočilo několik stovek migrantů z Blízkého východu.

Dva vysocí představitelé EU, vysoký představitel EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell a místopředseda Evropské komise Margaritis Schinas , brzy odcestují do zemí, jako je Arménie, Egypt, Irák, Jordánsko, Libanon, Turecko a Spojené arabské emiráty, aby je ovlivnili. , aby nedovolili potenciálním migrantům odletět do Minsku, naznačil z Bruselu.

Na většině „provozu“ se podílí běloruská letecká společnost „Belavia“, která je již v EU zakázaná. Údaje z letiště v Minsku však ukázaly, že toto úterý turecký národní dopravce Turkish Airlines, který je oblíbený mezi turisty z EU, i přes hraniční krizi nadále dvakrát denně přivážel migranty z Istanbulu do Minsku, uvedl EUobserver.

Cestující do běloruské metropole z Blízkého východu intenzivně přivážely také nízkonákladové aerolinky Emirates FlyDubai a Syrian Cham Wings, dodává list.

Běloruské úřady využívají uprchlíky k destabilizaci hranic Evropské unie, jak dnes oznámil náměstek ministra zahraničí Polska Marcin Przydach .


Připomeňme, že v reakci na západní sankce Minsk přestal omezovat proud uprchlíků mířících do EU. Země Evropské unie považují to, co se děje, za „hybridní útok režimu Alexandra Lukašenka “. Velká skupina migrantů zamířila 8. listopadu k hranicím Běloruska s Polskem. Varšava uvedla, že před polskými zábranami na hraniční linii je více než 2000 uprchlíků, včetně žen a dětí.

Později Výbor pro státní hranice Běloruska uvedl, že polská armáda použila zbraně proti migrantům.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 80%
transparent.gif transparent.gif
Ne 10%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 10%
transparent.gif transparent.gif