Euronews: Gastarbeitři v Polsku se kvůli koronaviru ocitli bez peněz!

zprávy

Kvůli přísné karanténě zavedené polskými úřady ve snaze zastavit šíření infekce koronaviru zůstaly stovky tisíc pracovních migrantů bez práce.

Euronews: Gastarbeitři v Polsku se kvůli koronaviru ocitli bez peněz!
Ilustrační foto
8. dubna 2020 - 06:20

Jsou to hlavně lidé, kteří přišli ze sousedních zemí, jako je Ukrajina, Bělorusko a Gruzie. Nemají téměř žádné prostředky na obživu, nicméně je pro ně velmi obtížné vrátit se do své vlasti, píše Euronews.

V souvislosti s epidemií zavedly polské orgány přísnou kontrolu pohybu občanů. Hranice jsou uzavřeny a s nimi nádraží a letiště, nelze získat lístky. To znamená, že nejen je nemožné vstoupit do Polska, ale je také extrémně obtížné ho opustit.
 
Rukojmími situace se stali gastarbeitři. Jedná se zejména o občany sousedních států, jako je Ukrajina a Bělorusko. Mezi nimi je Irina. Donedávna pracovala ve Varšavě jako servírka v restauraci, ale ta je nyní zavřená.
 
Irina, migrantka z Ukrajiny: „Chodila jsem do práce - a ani jsem nepomyslela, že jednoho dne bude vše uzavřeno a já zůstanu bez práce! V této situaci se jich ocitlo mnoho.“
 
V době propuknutí epidemie byly v Polsku asi 2 miliony migrujících pracovníků, zejména v sektoru služeb - a to byla oblast, která nejvíce utrpěla. Asi 75 procent lidí, kteří přišli o práci, jsou ti, kteří pracovali v kavárnách, barech a dalších podobných zařízeních.


Světlana, migrantka z Ukrajiny: „Tento měsíc mohu ještě zaplatit za bydlení, protože jsem dostala peníze za březen. Ale za co budu žít v dubnu? Všechny naše plány - moje, manžela, děti - všechno jde z kopce.“
 
Dokud se situace nezlepší se Světlana rozhodla vrátit domů na Ukrajinu. Má tu možnost. Ale co ti, kteří žijí daleko?
 
Velvyslanectví Gruzie. Lidé sem přicházejí každý den a doufají, že jim pomohou. S nástupem epidemie byly mezinárodní lety omezené a lety z Varšavy do Tbilisi byly zrušeny. Ti, kterým se podařilo odletět, měli štěstí. Ale mnozí  lidé se ocitli na ulici, neboť ztráta práce často znamená ztrátu bydlení.
 
Tito lidé stojí ve frontě a vyplňují formuláře pro místo v ubytovně na účet ambasády. Inu, při čekání na odpověď, musíte strávit noc kdekoli.


Polsko je východní hranicí Evropské unie. Dnes se na této hranici shromáždily tisíce lidí z různých zemí.
 
Světlana, migrantka z Ukrajiny: „Ukrajinci cestují z celého Polska, z České republiky, ze Slovenska, každý se chce vrátit domů! Situace je hrozná.“
 
Podle úřadů je vrchol epidemie v Polsku před nimi a přijde v polovině nebo na konci dubna. Když tedy bude karanténa zrušena, nikdo neví.

(kou, prvnizpravy.cz, euronews.com, foto: arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?