Expremiér Španělska - mnoho vlád lituje, že uznaly Guaidóa!

zprávy

Vskutku jen zřídka slyšíme střízlivé hodnocení situace ohledně Venezuely z úst západních politiků, jako od bývalého premiéra Španělska.

Expremiér Španělska - mnoho vlád lituje, že uznaly Guaidóa!
Juan Guaidó, vůdce venezuelské opozice
30. června 2020 - 04:20

Argentinská rozhlasová stanice Radio La Pizarra se zeptala bývalého španělského předsedy vlády Josého Luise Rodrigueze Zapatera, zda věří, že mnoho vlád nyní lituje uznání Guaidóa úřadujícím prezidentem Venezuely.

Bývalý šéf španělské vlády odpověděl: „Nepochybuji o tom, že k těmto úvahám dochází.“ Podle něj je prostě skutečností, že Madurova vláda a jeho politický směr má ve Venezuele moc a ve společnosti podporu.

RLP: Jose Luisi, nemůžu se vás nezeptat na Venezuelu. A první otázka bude velmi přímočará. Myslíte si, že mnoho vlád nyní lituje, že Guaidóa uznaly za úřadujícího prezidenta (Venezuely)?

Jose Luis Rodriguez Zapatero, bývalý španělský premiér:"Nevím, jestli o tom budou mluvit veřejně, ale nepochybuji, že k takovým úvahám dochází. Už jsme viděli prohlášení Trumpa, do nich se poté pokusili vložit úpravy. V prohlášeních samotného Trumpa! Kam dál?

A samozřejmě nemusíte být ani žádný vynikající analytik, nebo dokonce přítel venezuelské vlády, prostě musíte být objektivní osobou, která řekne: už vyzkoušeli všechno, dokonce i atypický a řekněme, podivný proces, když je osoba téměř skutečně považována za prezidenta, který se za něj prohlásil na (Národním) shromáždění, aby se pokusil získat ... nevím co.


A o rok a půl později, jak někteří z nás předpovídali, je ve výsledku situace pro všechny pokusy této povahy jednoznačně negativní. Nevím, jak dlouho to bude trvat, ale předpovídám, že uvidíme stabilnější Venezuelu, která nebude cílem mnoha mezinárodních hráčů. To se stane, když vyhraje dialog, když mezinárodní společenství splní úkol, který podle mého názoru měl splnit, tj. bude se zabývat mírovým řešením konfliktů.

K tomuto účelu existují mezinárodní organizace a to je role, kterou by v 21. století měla hrát velká mocnost. Mírové řešení konfliktů a dialogu namísto zmocnění jedné ze stran, aby se cítila silná a poté nemohla dosáhnout dohody. Ne, musí existovat cesta ven prostřednictvím dialogu a porozumění. Vzhledem k tomu, že v současné době již lze předpokládat, že ... No, někteří řeknou, že existují určité základní důvody. Tato moc, jejíž zástupci jsou (venezuelská) vláda a chavismus, však skutečně existuje. To není čistá teorie, protože vše společensky existuje.

Samozřejmě existuje také poměrně důležitá část společnosti zastupující opozici. A situace přichází do bodu, že není možné dosáhnout nějaké modifikované shody ohledně pravidel, postupů a koexistence. A nic z toho jsme neviděli. Ve všech ostatních ohledech se zdá, že hovoříme o době, kterou jsme Venezuelanům vzali, a to jak z hlediska hospodářských, tak sociálních možností."

(kou, prvnizpravy.cz, radio la pizarra, foto: arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif