FAZ: Blízký východ je pohlcen novou fázi „arabského jara“!

zprávy

Blízký východ zachvátilo období společenských změn a Evropa neví, jak se má zachovat, píše německý list Frankfurter Allgemeine.

FAZ: Blízký východ je pohlcen novou fázi „arabského jara“!
Protesty v Libanonu
25. listopadu 2019 - 10:10

Politické krize v regionu probíhají již dlouho a nejnovější protesty v Libanonu, Iráku, Alžírsku, Súdánu a Íránu jsou jen další fází transformačního procesu.

Rok 2011 byl milníkem, ale první pokus selhal, uvádí noviny: situace se ve skutečnosti nezlepšila. Podle Frankfurter Allgemeine se současní protestující poučili z těchto chyb. Stali se  realisty a uvědomili si, že pro úspěšnou změnu bylo nutné přesvědčit některé staré elity, že změna je nevyhnutelná.
 
Požadavky protestujících v Iráku a Libanonu jsou nejradikálnější: mladí demonstranti radikálně odmítají základy předchozích režimů. Už se ztotožňují nikoliv za pomocí náboženství a na prvním místě staví národnost. Jejich hodnoty jsou blízké hodnotám přijatým na Západě, poukazuje Frankfurter Allgemeine.


Současní demonstranti nepoužívají prázdné slogany, mají konkrétní požadavky, uvádí publikace. Pokud chtějí dlouhodobé změny, mělo by to všechno vést k zásadní reformě ústav, která by měla chránit práva každého.
 
Podle Frankfurer Allgemeine nemá Západ na současné události prakticky žádný vliv. Peníze, které Evropa poskytuje této oblasti, mají velmi malý dopad. Evropané zatím nejsou připraveni učinit krok, který by skutečně pomohl: otevřít jsvé trhy. Evropa čelí dilematu: obává se, že pokud se hnutí nezdaří, znovu se objeví tok uprchlíků a dojde k novému propuknutí terorismu. Proto většina evropských zemí nadále spolupracuje s „autokraty“ na Středním východě, poukazuje list.

Ostatně, veřejné procesy nelze zadržet, konstatuje německý deník. Mladá generace opouští starý řád a morální standardy. Co začalo v roce 2011, ještě zdaleka nekončí, dodává Frankfurter Allgemeine.

(kou, prvnizpravy.cz, faz.net, foto: arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?