Finský ministr zahraničí: Evropskou armádu nepotřebujeme!

zprávy

Ultrakonzervativní politik Timo Sioni, finský ministr zahraničí chce udržovat spolupráci s NATO a Evropská armáda mu přijde zbytečná.

Finský ministr zahraničí: Evropskou armádu nepotřebujeme!
Timo Sioni, finský ministr zahraničí
24. ledna 2018 - 06:20

"Je důležité, aby dveře do NATO byly pro nás otevřené," trval na svém v rozhovoru pro noviny El Pais.

Finsko a Švédsko jsou jedinými zeměmi v oblasti Baltského moře, které nejsou součástí Atlantské aliance.

"Ti, kdo podporují vstup do NATO, to dělají ze strachu z Ruska; a ti, kteří nechtějí vstoupit do NATO, se domnívají, že vztah s Ruskem je v pořádku," uvedl Timo Sioni.

Ačkoli má Finsko necelých pět milionů obyvatel, tak silně investuje do obrany, 1,7% HDP, a to se blíží plánům aliance na investice do obrany ve výši 2%, tuto podmínku splňuje pouze USA, Řecko a Estonsko a Spojené království.

"Nevidím potřebu evropské armády," je přesvědčen Soini, „byla by to zbytečná duplicita  NATO,“ kritizuje plán Jean Claude Junckera, předsedu Evropské komise.

"My se nebojíme Ruska. A oni to vědí a respektují to ", potvrdil stejný názor jako finský prezident Sauli Niinistö.

"To, co se děje v Rusku, je důležité, ale neurčuje to naši politiku," uvedl ministr k blížícím se březnovým volbám.

Jediná věc, která znepokojuje ministra, je hybridní válka a falešné zprávy a žádá, aby bylo vynaloženo více úsilí na boj proti nim.


Soini také uznává, že jsou momenty nedůvěry mezi Ruskem a Finskem. V roce 2015 s masivním příchodem uprchlíků do EU, přicházelo do Finska a Norska také množství migrantů, kteří přišli přes  Arktidu. Helsinki obvinily Moskvu, že řídila příliv migrantů, i když se Soini neodvažuje tvrdit, že to bylo úmyslné. Situace se uklidnila "díky množství dialogů a jednání," říká bez toho, aby zveřejnil obsah jednání.

Zároveň Finsko kritizuje  připojení Krymu k Rusku nebo otevřeně podporujte ekonomické sankce EU proti Moskvě.

„Rusko reagovalo tím, že vetovalo vstup evropských výrobků na svůj trh. Samozřejmě, že je to cena, kterou zaplatíte", dodal ministr.

(rp,prvnizpravy.cz,elpais,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?