Gazprom začal s těžbou plynu ze všech evropských zásobníků

zprávy

V Evropě se ochladilo. Gazprom začal s těžbou plynu ze všech evropských zásobníků, kde skladuje své zásoby, a využívá nasmlouvané tranzitní kapacity téměř na sto procent.

Gazprom začal s těžbou plynu ze všech evropských zásobníků
Ilustrační foto
24. listopadu 2021 - 11:03

Přes Polsko a Ukrajinu však další kapacity nerezervuje. Země EU maximalizovaly těžbu plynu ze zásobníků. Starému světu však toto tempo do konce topné sezóny nevydrží, míní odborníci.

Od 22. listopadu přešel Gazprom na těžbu plynu ze všech hlavních zásobníků EU, kde plyn skladuje – nizozemského Begermeieru, německé Katarina, Jemgum a Reden a rakouského Haidachu. Podle operátorů a platformy GIE činil denní odběr 21 milionů metrů krychlových.

Mezitím společnost také zvýšila dodávky z Ruska do zemí EU - téměř na smluvní úroveň tranzitu, které podle Gazpromu činily 22. listopadu 371 milionů metrů krychlových. Ukrajinský a polský tranzit je přitom využíván téměř na 100 % nasmlouvané kapacity - 109 milionů a 26,6 milionů metrů krychlových.

V posledních dnech dodávky plynu z Ruska vzrostly, ale stále výrazně méně než před rokem – o více než 100 milionů metrů krychlových. A rezervy Gazpromu je nebudou schopny kompenzovat. Jestliže před rokem činily podle GIE v pěti skladovacích zařízeních 9,65 miliardy metrů krychlových, pak 22. listopadu letošního roku - třikrát méně, 3,26 miliardy.



Na jedné straně měla společnost zvýšené povinnosti čerpat palivo do ruských PZP a topná sezóna v Rusku začala s předstihem. Člen představenstva Gazpromu Gennadij Suchov uvedl, že odchylka od plánu dodávek plynu v září dosáhla 250 milionů metrů krychlových denně. „Jaký druh obchodování (nebo směny) může existovat, když jsme ještě nesplnili plánované cíle pro injektáž (do podzemních zásobníků),“ poznamenal zástupce společnosti.

Na druhou stranu Gazprom mohl klidně počítat se spuštěním Nord Streamu 2 jako náhradou za dodávky ze skladovacích zařízení. Americké sankce a nová evropská regulace již odložily start plynovodu téměř o dva roky.


Co se stane dál, závisí na mnoha faktorech. Příchod plné zimy v Evropě zvýší spotřebu plynu. Dne 22. listopadu země EU zvýšily těžbu plynu ze zásobníků z 271 milionů metrů krychlových denně na 451 milionů, ceny kolem 1000 dolarů za tisíc metrů krychlových však omezují poptávku po nových dodávkách, což Gazprom již zažil. Letos na podzim dodává plyn pouze na základě dlouhodobých kontraktů a pokles exportu do zemí EU za dva a půl měsíce oproti loňskému roku již dosáhl 8 miliard metrů krychlových.

„Evropská plynová krize se prohlubuje, protože země EU dosahují téměř rekordních těžeb plynu ze zásobníků za posledních 10 let. Evropa si to nemůže dovolit, aby ušetřila zásoby na zbytek zimy,“ uvedl na Twitteru přední energetický korespondent Bloombergu Javier Blas .

Poznamenává, že kvůli nadcházejícímu chladnému počasí a směnné hodnotě a velkoobchodních dodávek elektřiny opět vyletěla cena na rekordní hodnoty: až 273 eur za MW v Německu a 295 eur za MW ve Francii.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif