Hill: Méně propagované, ale prý realističtější hrozby Spojeným státům!

zprávy

Američané věří, že hlavní hrozbou pro jejich zemi je propustnost hranic, napsal americký dení The Hill. Na Američany se neustále valí proud údajných hrozeb, která rozehrávají média.

Hill: Méně propagované, ale prý realističtější hrozby Spojeným státům!
Ilustrační foto
29. prosince 2019 - 06:20

Typickou ukázkou je i materiál deníku The Hill.

Avšak publicista The Hill, který v minulosti působil ve FBI, je přesvědčen, že nové rakety vyvinuté Ruskem nejsou takovým nebezpečím - bezpečnostní nedostatky amerických ozbrojených sil a zranitelnost amerických energetických sítí jsou mnohem nebezpečnější.

Mnoho Američanů věří, že hlavní hrozbou pro stát jsou nechráněné hranice. Bývalý zvláštní agent FBI Robert Turkavage ve svém článku pro The Hill tvrdí, že další „méně medializované, ale realističtější“ problémy představují mnohem větší hrozbu pro americkou národní bezpečnost.

Americký bezpečnostní systém podle něj pracuje na základě toho, že balistická raketa poletí podle předvídatelné trajektorie. Rusko vyvinulo hyperzvukové střely, jako je „Avangard“, ve které je řízená hlavice oddělena od rakety a může manévrovat. Rusko má další podobnou zbraň - „Kinžal“, která by měla vstoupit do služby v roce 2020. Spojené státy zatím takové zbraně nemají, poznamenává autor článku, a stejně tak proti nim není žádná obrana.

Americké zbraňové systémy jsou navíc vysoce závislé na softwaru, počítačích a sítích. Jsou vzájemně propojeny a některé jsou připojeny k internetu. Takže úspěšné hackování jednoho systému může hackerovi poskytnout přístup k celé síti, poznamenal autor článku. Současně se podle něj americké ministerstvo obrany zabývá bezpečností svých sítí nebo samotných zbraní, ale nikoli softwaru, který se týká jednotlivých systémů. Americká armáda nemá ani nové požadavky na kybernetickou bezpečnost ohledně nových zbraní.


Bývalý zvláštní agent poznamenal, že podle některých zpráv američtí protivníci tyto mezery využívají. V roce 2018 byli například dva hackeři, kteří byli údajně spojeni s Čínou, obviněni ze snahy ukrást data ze 40 počítačů amerického námořnictva.

Zvláštní hrozba se týká amerických energetických sítí. Turkavage uvedl, že ve Spojených státech jsou rozděleny do tří systémů a každý slouží své vlastní části země a vzájemně se málo protínají. Provoz každého z nich je však řízen systémem založeným na principu sítě a obecně je celá síť velmi zranitelná. Soudě podle odborných odhadů by kybernetický útok na tyto systémy mohl ve Spojených státech vést k masivnímu výpadku proudu. Americké úřady tvrdí, že se hackeři z Ruska a Íránu v roce 2018 pokusili zaútočit na energetický sektor Spojených států (později se však ukázalo, což The Hill neuvedl, že tato tvrzení nebyla ničím potvrzena, naopak stále více se potvrzuje, že největším hackerským útočníkem na světě jsou Spojené státy – pozn. red.).

Americký prezident, kongresmani a zpravodajské agentury by měly tyto hrozby vůči americké národní bezpečnosti pečlivě zvážit, uvedl exagent. „Události jako 11. září jsou připomínkou toho, co by se mohlo stát, jestli to neudělají,“ uzavřel autor článku v The Hill.

Připomíná to zprávy české BIS, podle níž pod každou postelí vyjuknou každou chvilku agenti z Ruska a Číny a jejich nekalé rejdy zanechaly stopy i českých učebnicích.

(kou, prvnizpravy.cz, thehill.com, foto: arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?