Hitlerův rodný dům vykoupí od majitelů rakouská vláda

zprávy

Rakouský soud ukončil právní bitvu o Hitlerův rodný dům. Nejvyšší rakouský soud měl poslední slovo o osudu domu, kde se narodil Adolf Hitler.

Hitlerův rodný dům vykoupí od majitelů rakouská vláda
Rodný dům Adolfa Hitlera
6. srpna 2019 - 07:20

Rodina Gerlinde Pommerové vlastnila žlutý rohový dům v severorakouském městě Braunau na hranici s Německem téměř století.

Vláda převzala kontrolu nad chátrající budovou v prosinci 2016 po letech právních sporů s Pommerovými.

Rakouské úřady chtěly zabránit tomu, aby se prostory, v nichž se Hitler 20. dubna 1889 narodil, staly neonacistickou svatyní.

Přestože zde strávil Hitler jen krátkou dobu, stále dům přitahuje nacistické sympatizanty z celého světa.

V lednu krajský soud rozhodl, že stát by měl zaplatit Pommerovi 1,5 milionu euro jako náhradu, což je mnohem více, než původně nabídnutých 310.000 euro.

Jiný soud však tento rozsudek v dubnu zrušil, když zjistil, že současná tržní cena - stanovená soudním znalcem na 810 000 euro bez příjmu z pronájmu - by představovala přiměřenou částku náhrady.

Nejvyšší rakouský soud nyní potvrdil dubnový rozsudek, což znamená, že Pommerovi  dostanou menší náhradu, než požadovali, ale stále více, než byla původní nabídka.


„Po rozhodnutí soudu o odškodnění lze nyní v rámci zákona nalézt využití pro Hitlerův rodný dům, aby se zabránilo jakékoli činnosti nacistické povahy,“ uvedl ministr vnitra Wolfgang Peschorn.

Úřady vyzvou architekty o budoucnosti domu, uvedlo ministerstvo v prohlášení, aniž by uvedlo další podrobnosti.

Od 70. let minulého století si ministerstvo u Pommersových pronajímalo nemovitost o rozloze 800 metrů čtverečních, která má také několik garáží a parkovacích míst za hlavní budovou.

Vláda platila kolem 4.800 euro měsíčně a využívala dům jako centrum pro osoby se zdravotním postižením.

Tento pronájem skončil  však v roce 2011, kdy Pommer odmítl provést zásadní renovační práce a také odmítl dům prodat. Od té doby je budova prázdná.

V jednu chvíli se ministerstvo vnitra snažilo o  zbourání domu, ale ministerstvo upustilo od těchto plánů kvůli odporu politiků a historiků.

Každý rok v den  Hitlerových narozenin pořádají antifašističtí demonstranti u budovy shromáždění.

(rp,prvnizpravy.cz,thelocal,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif