Hongkong: Humanismus demonstrantů jako řemen

zprávy

Tak jsme se dozvěděli, že v neděli tisíce lidí v Hongkongu znovu protestovali proti místní samosprávě, kterou viní z omezování demokracie.

Hongkong: Humanismus demonstrantů jako řemen
Útok na muže
2. prosince 2019 - 08:20

Přes den se konalo několik povolených manifestací, včetně "pochodu vděčnosti" k americkému konzulátu, ale to je jenom český mírně cenzurovaný pohled, upozorňuje v komentáři pro Prvnizpravy.cz  František Roček.

Nikde se ve zprávě ČTK, a v jiných nedělních zvěstech o demonstrování, nepíše o tom, že ještě v noci na nedělní ráno humanismem prodchnutí protestanti si vybrali některé komunikace k zablokování. Naházeli na silnice různé překážky. Přitom zjistili na jednom místě, že se to jednomu muži nelíbilo, tak ho zflákali, okradli a šli podporovat demokracii.

Policejním jazykem řečeno došlo k útoku na muže (53). Utrpěl vážné zranění hlavy při útoku maskovaného útočníka v nedělních ranních hodinách. Video ukazuje okamžik, kdy byl muž udeřen do hlavy, když se pokoušel rozebrat barikádu postavenou během protivládních nepokojů. Útok provedlo několik maskovaných demonstrantů. Zraněnému muži sebrali maskovaní demokraté též telefon a dopustili se loupeže a politicky motivovaného násilí proti osobě.

Informovaly o tom čínské i protičínské mediální weby v čínské oblasti.

Ale do světa se naproti tomu dostala informace, že v neděli v podvečer policie použila proti demonstrantům slzný plyn, jak uvedla agentura Reuters.


Abychom to uvedli poněkud na pravou míru, v neděli ve 23:15 hod. vydalo vedení Hongkongu zprávu, že od večera demonstranti blokují silnice a způsobují rozsáhlé škody v oblasti Whampoa. Někteří napadli kolemjdoucí poblíž Man Tai Street. Zatímco policisté řešili tento případ, protestanti plni demokratického opojení na policisty házeli cihly, takže došlo i na použití slzného plynu.

Myslím, že je nejvyšší čas, aby filozofická fakulta Karlovy univerzity otevřela někde v Hongkongovicích seminář pokročilé demokracie s pomocí lektorů z BIS. Že to není úplně blbej nápad?

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?