Hongkong: Vojenský balet s košťaty i ohnivé peklo u Polytechniky

zprávy

O víkendu čínští vojáci šli pořadovým krokem s košťaty místo s kulomety, samopaly a pistolkami uklízet bordel po agresivních protestantech. Byla to psina. Daleko menší psinou byl nedělní večerní a noční mejdan u Polytechniky.

Hongkong: Vojenský balet s košťaty i ohnivé peklo u Polytechniky
Čínští vojáci s košťaty
18. listopadu 2019 - 09:01

Radikálové prohlásili, že jsou připraveni bojovat až do konce, podle zpráv šířených na sociálních médiích. Někteří idioti na síti doporučovali, aby vzbouřenci dělali bomby z chemikálií, aby se z nich uvolňoval plynný chlor, až dopadnou mezi policajty.

Údajně Polytechnická univerzita v Hongkongu (PolyU) ohlásila krádež chemikálií z laboratoří policii, protože v případě jejich použití představují závažné ohrožení veřejné bezpečnosti. Ale začněme od začátku, uvádí ve svém komentáři pro Prvnizpravy.cz František Roček.

Dezertéři a budoucí mrtvoly

Policie v neděli oznámila kolem 22. hodiny, že kdo se nevzdá, pokud bude používat proti policii zbraně, bude vystaven možnosti ostré střelby. Radikálové byli vyzváni, aby se vzdali.

Podle BBC značný počet hrdinů se rychle zbavil černého oblečení, odhodil masky a zmizel v noci. Někteří byli zatčeni.

„Zdá se, že ti, kteří zůstanou, jsou odhodláni bojovat až do konce, bez ohledu na riziko…“, uvedla BBC.

Peníze nade vše

Začalo to v Hongkongu mezi dubnem a květnem, když se do pročínské vlády naváželi šmoulové ze severoamerického kongresu kvůli extradičnímu zákonu. V červnu začaly demonstrace. Nejde ale o spor kvůli zákonu o extradikci, ale o prachy.

Jak připomíná list The New York Times s odkazem na společnost Global Source Partners, takřka třetinu hongkongských aktiv drží čínské státní firmy. A s nimi i kontinentální miliardáři včetně komunistických prominentů. (info.cz, 15.11.2019) A akvizic přibývá.

Proto čínsko – americká obchodní válka má svou pobočnou regionální občanskou válku v Hong Kongu, aby byla Čína zbrzděna v hongkongských aktivitách. Daří se to jenom částečně. Jaká je situace dnes?



Mandaríni mají (též) smysl pro humor

Byla to děsná psina, když čínští vojáci o víkendu osvobodili od sajrajtu čili překážek důležité silnice mezi kasárnami oddělujícími čínskou vojenskou posádku od Baptistické univerzity.

Silnice byly blokovány bordelem od středy 13. 11. Najednou napochodovaly čety vojáků z pevninské Číny v tmavých šortkách a armádních tričkách vyzbrojené košťaty a lopatami a podobnými ptákovinami. Byl to pohled za všechny prachy. Prostě vojáci šli pořadovým krokem s košťaty místo s kulomety, samopaly a pistolkami.

Choreografie za všechny prachy! Demonstranti se obávali, že se do protestního mrňouchání vloží čínská armáda a srovná je do latě. Místo toho čínské vojsko vyslalo mírovou košťátkovou misi.

Bylo to totálně odzbrojující. Několik desítek občanů, včetně dětí, pomohlo vojákům při „neočekávané operaci“. Košťatová vojenská invaze inspirovala a přidali se hongkongští hasiči a policisté.

Byl to výborný marketingový tah. Čínské mandarínské vojsko projevilo smysl pro humor. Odklízení bordelu po demonstrantech je tak míromilovný projev, že může být opakován kdykoliv, a nebude proti tomu obrany, protože zaútočit na ně by znamenalo zaútočit na neozbrojené ochotné uklízeče.

Jedná se též o symbolické varování pro hongkongské protestanty po týdnu intenzivního násilí a chaosu. Byla to politické šou.

Twitterová varovná mikrohláška

Předtím, před víkendem, vypustit list Global Times vydávaný čínskou komunistickou stranou na svém twitterovém účtu informaci o tom, že hodlá Čína proti demonstrantům vyhlásit na víkend zákaz vycházení. Po krátké době příspěvek zmizel, ale až potom, kdy bylo jisté, že zpráva je již na internetu v oběhu, čili je nesmrtelná. Zpráva potom byla stažena a vláda informaci popřela.

Ale vyslaný signál měl plánovaný dopad. Demonstranty varoval a komentátoři spekulovali a vytvářeli tsunami hypotetického děsu. Čili splnili předpoklad Pekingu.

Protesty jsou orámovány obavami, že Peking může nasadit své bezpečnostní síly, aby potlačil nepokoje. Článek 14 základního zákona (ústavy) Hongkongu od jejího předání z Británie do Číny v roce 1997 - umožňuje místní správě požádat o pomoc posádky čínské lidové armády, pokud dojde ke zhroucení veřejného pořádku.

Politický analytik Dixon Sing pro Asiatimes.com uvedl, že zásah byl „symbolický“. Otázkou tedy je, co bude následovat. Lze si představit, že do oblasti „ostřelované“ Molotovovými koktaily studentských ultraprotestantů napochodují vojáci s košťaty uklízet silnice, aby byly průjezdné. Dovolí si na ně protestanti házet zápalné benzínové Molotovovy koktaily? Uvidíme.


Konec mejdanu do 24 listopadu?

Ani hysterický odpor agresivních studentů nic nezmění. Ve vzduchu je hypotéza, zda tak dlouhé pokračování demonstrací není pijárko před okresnímu volbami a musí během pár dnů skončit. V době voleb, tedy 24. listopadu, musí být klid, nebo alespoň agresivní akce protestantů musí být vlastními protestanty utlumeny, aby náhodou hongkongská vláda volby nepřeložila třeba o čtvrt či půl roku později.

Z Čínské univerzity v Hongkongu už se demonstranti stáhli. Ačkoliv v minulých dnech se v kampusech a silnicích poblíž Čínské univerzity v Hongkongu (CUHK), Hongkonské polytechnické univerzity, Městské univerzity v Hongkongu a Hongkongské baptistické univerzity shromáždily tisíce protestujících černě oblečených osob, uvidíme, jaká bude situace 24. listopadu.

Nicméně, pokud hongkongská policie nakonec pohrozila, že proti život ohrožujícím útokům protestantů může použít i ostrou munici, demonstrační šou je otevřena všem scénářům.  

U polytechniky 17.11. byla v neděli zapálena prý dvě policejní vozidla, byla tam řež jako by to bylo objednáno televizí. Vedení Hongkongu vydalo zprávu, že kolem 17:30 hod. 17. listopadu, poté, co zapálili nadjezd spojující Hongkongskou polytechnickou univerzitu a železniční stanici Hung Hom MTR (metro), oheň poškodil i část lávky poblíž Cheong Wan Road, pokračovaly další vandalské útoky na zařízení. Protestanti vrhali cihly a benzínové bomby (Molotovovy koktail)

To bylo pro bezpečnostní orgány nepřijatelné a policisté se dali se do pohybu, končí komentář pro Prvnizpravy.cz František Roček..

Pořádková policie se po dlouhém obléhání dnes nad ránem místního času (v neděli kolem 22:40 SEČ) pokusila proniknout do areálu polytechnické univerzity v Hongkongu, ve které podle studentských odborů setrvává asi 500 prodemokratických aktivistů. Podle agentury AP se ale nedostala příliš daleko a protestující měli školu stále pod kontrolou. Podle posledních zpráv policie prorazila "studentskou obranu" a v kampusu začalo zatýkání.



Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 17%
transparent.gif transparent.gif
Ne 67%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif