Irácký parlament chce, aby Američané odešli ze země!

zprávy

Úřadující předseda vlády Iráku Adil Abdul-Mahdi uvedl, že Spojené státy oznámily irácké vládě útok na íránského generála Kásima Sulejmáního jen pár minut před tím, než byl proveden.

Irácký parlament chce, aby Američané odešli ze země!
Ilustrační foto
6. ledna 2020 - 10:15

Podle něj Bagdád nedal povolení k operaci.

Podle televizního kanálu Al Arabiya během projevu v parlamentu Abdul-Mahdi řekl, že „irácká vláda úakci odmítla, když o ní byla informována několik minut před úderem“.

Irácké ministerstvo zahraničí také předalo americkému velvyslanci dopis odsuzující americkou operaci proti Sulejmánímu.

V dopise se hovoří o nepřípustnosti využití území Iráku k útokům na třetí země.

Následně irácký parlament během mimořádného zasedání hlasoval o ukončení dohody s koalicí vedenou USA proti „Islámskému státu“ a stažení zahraničních vojsk ze země. Odpovídající doporučení pro parlament učinil právě úřadující předseda vlády Iráku Adil Abdul-Mahdi. Irácký parlament odsouhlasil stažení zahraničních vojsk ze státu.


Americký prezidentský poradce pro národní bezpečnost Robert O'Brien zase varoval Bagdád ohledně rozhodnutí, která by byla nepříznivá pro pokračující přítomnost amerických sil. Poznamenal, že Spojené státy investovaly „hodně krve a peněz“ do bezpečnosti Iráku.

Momentálně lze jen těžko odhadnout, jaké bude mít rozhodnutí iráckého parlamentu reálné důsledky. Je však očividné, že se vláda i poslanci obávají vypuknutí občanské války, která by je mohla smést. V poslední době probíhají v Iráku nepokoje, při nichž bylo zabito již několik stovek lidí. Vražda Sulejmáního jen přilila olej do ohně.

3. ledna byl Sulejmání zabit při americkém raketovém útoku v blízkosti mezinárodního letiště Bagdádu.

Írán se obrátil na Radu bezpečnosti OSN kvůli americkému atentátu na svého generála.

(kou, prvnizpravy.cz, alarabiya.net, foto: arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif