Islámský stát se opět ukázal: Desítky mrtvých dívek

zprávy

Na okraji Kábulu v sobotu 8.5. 2021 kolem 16:27 místního času došlo krátce po sobě ke třemi výbuchům. Různé zdroje uváděly od 30 do 40 mrtvých a přes 50 zraněných odvezených do nemocnice.

Islámský stát se opět ukázal: Desítky mrtvých dívek
Ilustrační foto
9. května 2021 - 09:01

Tři exploze poblíž střední školy Sayed-ul-Shuhada (dívky) na západním okraji Kábulu nastaly v době, kdy mladé studentky, které navštěvovaly školu, zrovna z ní právě odcházely.

Lze říci, že to byla více méně všední afghánská sobota, jenom mrtvých bylo o něco více než v jiný den. Bylo to docela silné kafe, když o tom v sobotu dokonce informovala i česká média, uvádí publicista František Roček.

Tři výbuchy a výbuch zoufalství

Taliban odmítl, že by takové svinstvo udělal. Lze tomu věřit. Tragédie nese vizitku primitivů z Islámského státu. Škola je v šíitské čtvrti a pro Islámský stát jsou tyto oblasti cílem. Kromě toho si ženské dovolily chodit do školy. To je pro Islámský stát těžký hřích.

„Nejprve došlo k výbuchu bomby v autě a potom k další dvěma explozím poblíž dívčí školy," řekl Ibrahim, jeden z učitelů.

Svědci uvedli, že krveprolití pobouřilo obyvatele v šíitské oblasti, kteří dokonce zaútočili na sanitky, což bránilo záchranným pracím. Jednalo se o zkratové jednání, protože sanitky byly státní a lidé byli naštvaní na vládu.

Po výbuších tradiční kecy


Taliban útok odsoudil, podobné kecy pustil do éteru také úřad Organizace spojených národů v Kábulu, stejně jako americký velvyslanec v Kábulu Ross Wilson a další tajtrlíci.

Michael Kugelman, zástupce ředitele pro Asii z washingtonské výzkumné skupiny Wilson Center k tomu uvedl, že za útokem je Islámský stát - ISIS, i když se k tomu nemusí přiznat, protože to zvyšuje pravděpodobnost, že bude obviňován jeho rival Taliban.

Samozřejmě se ozvala kritika vlády: „Jde o neschopnost afghánských zpravodajských služeb: neměli to předvídat, když nemocnice, školy a svatební síně už byly cílem v Barchi?" zeptal se Torek Farhadi, bývalý poradce a analytik afghánské vlády.

Ale otázka byla zbytečná, protože je nad síly vlády hlídat každou školu a veřejné místo s větší koncentrací osob.

Aby toho nebylo málo, v sobotu odpoledne vypukl na trhu Shaheen v oblasti Macroryan-e-Char v Kábul rozsáhlý požár. Při rychle se rozšiřujících požárech byly údajně poškozeny desítky obchodů. Požár zasáhl také i soukromou střední školu „Jahan" poblíž trhu.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif