Italové chtějí ruskou vakcínu, nechtějí být závislí na byrokratech EU

zprávy

Evropská agentura pro léčivé přípravky by měla rychle oznámit, zda lze použít ruskou vakcínu Sputnik V proti koronaviru, uvedl Alessio D'Amato, vedoucí zdravotnické služby v italském regionu Lazio.

Italové chtějí ruskou vakcínu, nechtějí být závislí na byrokratech EU
Sputnik V
26. ledna 2021 - 06:20

Zástupce  regionálních úřadů se sídlem v Římě informoval o zpožděních a omezení dodávek vakcín západními společnostmi.

„Evropská agentura pro léčivé přípravky by měla spěchat, omezit byrokracii a jednat rychle. Mám na mysli ruský Sputnik. Dejte nám vědět, zda to lze použít nebo ne, “ uvedl Alessio D'Amato v rozhovoru pro deník La Repubblica,  „jde se o boj s časem a mutacemi koronaviru,“ dodal.

„Dosáhneme rychlejší kolektivní rezistence, nebo tady chceme nové mutace Covidu?“ zeptal se, „ řekněte nám, zda použít  léky, které již cirkulují v jiných zemích,“ pokračoval vedoucí oddělení v hlavním městě Lazia.

Oznámil, že italská vakcína, na které pracuje společnost ReiThera z Říma, by měla být připravena 1.června. Vysvětlil, že regionální orgány do vývoke investovaly 5 milionů euro a 3,5 milionu euro poskytl národní výzkumný výbor.

Tato příprava podle něj „ umožní Itálii naprogramovat očkovací kampaň a nebude záviset na těch, kdo chtějí rozhodnout o všem“, tedy EU.

Italské ministerstvo zdravotnictví v neděli uvedlo, že snížení dodávek vakcín oddálí očkování 80letých o  čtyři týdny a zbytku populace o 6-8 týdnů.

Itálie je další zemí, která nechce být závislá na kontraktech s vakcínami sjednaných EU. Minulý týden Maďaři koupili 2 miliony dávek ruské vakcíny Sputnik V.


Maďaři se na Unii neohlížejí. Koupili vakcíny od Rusů pro milion lidí

Vakcína zakoupená Maďarskem v Rusku je dostatečná k očkování 1 milionu lidí, uvedl maďarský ministr zahraničí Peter Szijjarto na setkání s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem v Moskvě.

„Podle naší smlouvy nakoupíme vakcíny dostatečné k očkování celkem 1 milionu lidí. To znamená potenciálně 2 miliony dávek," uvedl Szijjarto.

(rp,prvnizpravy.cz,nczas,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif