Jak „Dark Money“ připravily půdu pro Bidenovo prezidentství

zprávy

Bidenova vítězná kampaň byla podpořena 145 miliony dolarů v takzvaných darech temných peněz, což je druh fundraisingu, který demokraté už roky odsuzovali, píše Bloomberg.

Jak „Dark Money“ připravily půdu pro Bidenovo prezidentství
Ilustrační foto
25. ledna 2021 - 04:20

Jak agentura poznamenává, demokraté se sice staví proti tomuto použití „Dark Money“, protože to přispívá ke korupci, ale přesto se rozhodli v boji proti Trumpovi vsadit na tyto prostředky.

Americký prezident Joe Biden obdržel rekordní dary od anonymních příznivců, kteří přispěli na účty různých nezávislých skupin podporujících současného amerického vůdce. To znamená, že široká veřejnost nikdy nedostane úplné informace o tom, kdo mu pomohl vyhrát volby, píše Bloomberg.

Bidenovo ústředí obdrželo 145 milionů dolarů v takzvaných „temných penězích“ - dary, proti nimž se demokraté po mnoho let stavěli. Hlavně díky těmto peněžním tokům se americkému prezidentovi podařilo během volební kampaně získat finance ve výši 1,5 miliardy USD, což se samo o sobě stalo rekordní částkou převyšující příjem  všech politiků soutěžících o prezidentský úřad.

Toto množství temných peněz převyšuje 28,4 milionu dolarů vynaložených na účet jeho rivala, bývalého prezidenta Donalda Trumpa. A překonává předchozí rekord ve výši 113 milionů USD v anonymních darech, které v roce 2012 podpořily republikánského kandidáta na prezidenta Mitta Romneyho..

Demokraté mezitím tvrdí, že prosazují zákaz „temných peněz“ kvůli vysokému riziku korupce. V rámci svého boje proti Trumpovi v roce 2020 se nicméně rozhodli vsadit na tento konkrétní režim.

Například Priorities USA Action Fund, výbor pro superpolitické akce, který Biden označil za svůj preferovaný nástroj pro vnější výdaje, použil 26 milionů dolarů ve fondech původně darovaných své neziskové organizaci s názvem Priorities USA na podporu Bidenu. Dárce těchto peněz nemusí být zveřejňováni.



Předseda Priorities USA Guy Cecil se však za tento postup neomluvil. „ Nechystali jsme se jednostranně složit zbraně před Trumpem a pravicovými silami, které mu pomohly ,“ zdůraznil.

Zákony o financování kampaní by teoreticky měly omezit roli velkých peněz v politickém životě země. Tento systém má však „ veliké díry “, které využily skupiny podporující Bidena i další kandidáty.

Biden získal na svou kampaň více než 1 miliardu dolarů, která může přijímat dary od jednotlivců až do výše 2 800 dolarů. To zahrnovalo 318,6 milionů dolarů od dárců, kteří poskytli každý méně než 200 dolarů. Zbytek peněz, které Biden získal, pocházeli od dárců s dostatečně hlubokými kapsami, aby poskytli až 825 000 $, přičemž tyto peníze byly rozděleny mezi Demokratický národní výbor a 47 státních stran.

V září Michael Bloomberg uvedl, že utratí 100 milionů dolarů na pomoc Bidenu na Floridě, což umožní demokratům odklonit peníze do jiných států, které musí vyhrát. Biden ztratil Floridu, ale převrátil pět států, které Trump vyhrál v roce 2016.

Bloomberg je zakladatelem a většinovým vlastníkem společnosti Bloomberg LP, mateřské společnosti Bloomberg News.

Dárci, kteří se chtějí vyhnout prozrazení, mohou dát politickým neziskovým organizacím, jako je Společná obrana demokracie, která utratila 15,6 milionů dolarů za podporu Bidenu, a nemusí zveřejňovat své přispěvatele do FEC. Dárci mohou také dát peníze neziskové organizaci, která zase dá peníze super-PAC, jako to udělala Priorities USA. Kandidáti a jejich kampaně nemohou podle federálních zákonů koordinovat výdaje s takovými skupinami.


Velcí dárci - jednotlivci nebo korporace - kteří přispěli anonymně, budou mít stejný přístup k osobám s rozhodovací pravomocí jako ti, jejichž jména byla zveřejněna, ale bez veřejného povědomí o tom, kdo jsou nebo jaký vliv mohou mít.

„Smyslem temných peněz je vyhnout se zveřejnění a získat soukromý úvěr," uvedla Meredith McGehee, výkonná ředitelka emise One, která se zasazuje o snížení vlivu peněz na politiku. „Pro veřejnost jsou to jen temné peníze."

(rp,prvnizpravy.cz rt, ,bloomberg,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?