Jak Pompeo v USA kalí „protiruskou“ ocel

zprávy

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo prohlásil, že Rusko je na seznamu amerických nepřátel.

Jak Pompeo v USA kalí „protiruskou“ ocel
Mike Pompeo, americký ministr zahraničí
20. prosince 2020 - 04:20

„Vždy se mě ptají, kdo je náš nepřítel, a odpověď zní: existuje mnoho lidí, kteří chtějí podkopat náš způsob života, naši republiku, základní demokratické principy. Rusko je rozhodně na tomto seznamu," citovalo Pompea z rozhovoru pro rozhlasovou show Marka Levina americké ministerstvo zahraničí na svých stránkách.

Američtí úředníci obvykle nazývají Rusko protivníkem, nikoli nepřítelem.

Samotný Pompeo na začátku tohoto týdne použil výraz „skutečná výzva“, když hovořil o postoji Washingtonu k Moskvě.

Ministr připomněl zprávy, které se objevily v amerických médiích, že Rusko bylo údajně zapojeno do nedávných kybernetických útoků (zvláštnost americké politiky spočívá v tom, že se médiím hodí z anonymních zdrojů „kost“, kterou média rozvedou a následně američtí činitelé poukazují na tyto materiály jako na „důkazy“ jejich tvrzení – pozn. red.). „Viděli jsme velmi dlouho podobné - pomocí asymetrického potenciálu, aby se pokusili dostat do pozice, ze které mohou přinutit USA platit,“ dodal Pompeo.


Rovněž uvedl, že ruské vedení je „skutečným rizikem pro ty, kteří milují svobodu“. Pompeo zároveň dodal, že nechce bagatelizovat nebezpečí ze strany Ruska, ale považuje Čínu za důležitější „existenciální“ hrozbu pro USA.

Agentura Reuters dříve s odvoláním na zdroje uvedla, že skupině hackerů podporovaných zahraniční vládou (neuvedeno jakou) se podařilo získat přístup do systému amerického ministerstva financí a Národního telekomunikačního a informačního úřadu a ukrást jejich data. Bylo také řečeno, že by mohlo být napadeno americké ministerstvo pro vnitřní bezpečnost. Rozsah hackerského útoku byl natolik závažný, že v sobotu se podle jednoho zdroje konalo zasedání Rady národní bezpečnosti USA.

Jak napsal deník The Washington Post s odvoláním na zdroje, z účasti na hackerství na útoku byli obviněni ruští hackeři, zpráva ale neobsahovala žádné důkazy. Ruské velvyslanectví ve Spojených státech označilo obvinění amerických médií proti Moskvě za neopodstatněná. Tiskový mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov v komentáři ke zprávám o hackerských útocích na ministerstvo financí uvedl, že Rusko s tím nemá nic společného.

Pokud k tomuto dění připočteme plánované uzavření dvou amerických konzulátů na území Ruské federace, zbyde jako jediná diplomatická mise USA velvyslanectví v Moskvě. Jak uvedl deník The Hill, omezí to nejen cesty Američanů do Ruska, ale i vydávání víz Rusům do Ameriky. List to označil za "preludium" zhoršujících se vztahů obou zemí.

(kou, prvnizpravy.cz, state.gov, foto: arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif