Jakov Kedmi: Vladimir Zelenskij je „ostuda židovského národa“

zprávy

Vztahy Izraele s Ruskem jsou mnohem vřelejší než s Ukrajinou. Uvedl to izraelský veřejný činitel Jakov Kedmi v programu „Právo vědět“ na kanálu TVC.

Jakov Kedmi: Vladimir Zelenskij je „ostuda židovského národa“
Jakov Kedmi, izraelský vojensko-politický expert
12. dubna 2021 - 06:20

Podle něj jsou určité kroky představitelů izraelské vlády, které „nezohledňují pronacistický charakter ukrajinské vlády“, „hanbou“ izraelského státu“.

„Co dělat, někdy naši vůdci udělali hanebné činy, které neodpovídaly našim lidem a naší historii. To platí také pro nadměrnou toleranci vůči tomu, co se děje na Ukrajině nebo v pobaltských státech, nebo pro neuznání genocidy arménského lidu. Toto je oficiální politika.

A toto je neoficiální politika - prohlášení izraelského velvyslance týkající se přejmenování stadionu na počest Šuchevyče. U ukrajinských nacionalistů a pronacistů to způsobilo rozhořčení, které se proměnilo v ohrožení izraelského velvyslance a velvyslanectví. Velvyslanec vyjádřil svůj vlastní názor, “řekl Kedmi.


Bývalý šéf izraelské speciální služby „Nativ“ zároveň označil prezidenta Ukrajiny Vladimira Zelenského za „hanbu židovského národa“. Podle něj oficiální postoj izraelského státu nemá zasahovat do konfliktu na východě Ukrajiny, ale faktem je, že část izraelského politického establishmentu je pod vlivem Spojených států nebo Západu. „Ale v praxi jsou vztahy Izraele s Ruskem mnohem užší, mnohem hlubší a mnohem efektivnější než s Ukrajinou - to je také fakt," shrnul Jakov Kedmi.

Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskij dnes vyzval země světa, aby se spojily, aby se zabránilo opakování událostí druhé světové války. Ve svém projevu 11. dubna, na Mezinárodní den osvobození vězňů nacistických koncentračních táborů, v pamětním komplexu Babi Jar v Kyjevě, Zelenskij připomněl, že Ukrajina během války ztratila mnoho svých občanů v nacistických táborech. Je pozoruhodné, že spolu s vyjádřením takových sloganů ze strany prezidenta pokračuje Ukrajina ve státní politice rehabilitace nacistických spolupachatelů a spolupracovníků.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif